Przepis na pastę kanapkową z makreli

Przepis na pastę kanapkową z makreli
Wędzona makrela to częsty gość na naszych stołach. Nie ma w tym nic dziwnego – makrela jest smaczna, łatwo dostępna, no i tania. Najczęściej zjadamy ją solo albo w towarzystwie kromki chleba – jest idealna na śniadanie, kolację, a także szybki obiad. Doskonale nadaje się także jako podstawa past do kanapek. Poniżej znajdziesz przepis na jedną z nich – to pyszne urozmaicenie kulinarnego poranka.
- Przygotowanie makreli- Pierwszą rzeczą, jaką powinieneś zrobić, jest przygotowanie makreli. Najpierw ją otwórz, a potem pozbądź się kręgosłupa. Następnie ostrożnie zdejmij z niej skórkę, a mięso przełóż na deskę do krojenia lub talerz. Teraz pozbaw rybę wszelkich ości, które w niej pozostały i mogłyby utknąć w gardle podczas jedzenia. Kiedy to zrobisz, rozdrobnij jak najbardziej makrelę. Możesz to zrobić widelcem lub też pokroić ją drobno nożem. Następnie wrzuć ją do miski średniej wielkości. 
- Przygotowanie twarogu- Nie wybieraj chudego twarogu, nawet jeśli jesteś na diecie. Najlepszym twarogiem do pasty z makreli będzie ten półtłusty lub tłusty. Kostkę twarogu połóż w miseczce i zacznij ugniatać widelcem. Musisz rozdrobnić twaróg podobnie jak makrelę. Kiedy będzie już rozdrobniony, dodaj czubatą łyżkę majonezu lub jogurtu greckiego. Wymieszaj ser z majonezem/jogurtem. 
- Pasta- Pęczek szczypiorku pokrój drobno, dodaj go do makreli. Następnie dodaj także twaróg z majonezem/jogurtem. Wymieszaj wszystko. Jeśli pasta będzie za sucha, nie będzie się kleić, dodaj jeszcze trochę majonezu/jogurtu. Dopraw solą i pieprzem. 
- Serwowanie  - Pastę podawaj w miseczkach. Możesz ozdobić ją natką pietruszki. Serwuj ją ze świeżym pieczywem, doskonale będą do niej pasować jajka lub pomidory. Smacznego! 















