Zakumaj.pl

Jak przyrządzić pyszną nalewkę śliwkową?

2.0 (razem głosów: 1)
Jak przyrządzić pyszną nalewkę śliwkową?

Są osoby, które śliwki widzą jedynie jako składnik ciasta lub element dżemu. Jednak dla niektórych śliwki to idealny produkt na nalewkę do popijania popołudniami albo wieczorami. Z tego powodu, gdy tylko śliwki pojawiają się w sklepach, robią zapasy i tworzą wyśmienite nalewki. Nie jest to wcale skomplikowane, więc z powodzeniem może wykonać je każdy, wystarczy dobry przepis. Oto on.

  • Składniki na nalewkę

    Składniki na nalewkę

    Podstawą dobrej nalewki są oczywiście dobre składniki, przede wszystkim słodkie śliwki. Wśród niezbędnych elementów powinny znaleźć się:
    * 2 kg śliwek węgierek,
    * 0,5 kg cukru,
    * 1,25 l wódki czystej,
    * 0,75 l spirytusu.
    Przydadzą się również butelki, karafki albo słoiki, w których będzie można przechowywać nalewkę oraz jeden duży słoik do jej przygotowania. Z podanych proporcji można jej uzyskać aż 2,5 litra.

  • Pierwszy etap

    Wszystkie śliwki dokładnie umyć, przesuszyć, a następnie przekroić na połówki i pozbyć się pestek. Śliwki pokroić na ćwiartki, po czym wrzucić je do dużego słoja, umytego i osuszonego.

  • Drugi etap

    Drugi etap

    Spirytus oraz wódkę wymieszać ze sobą. Zalać przygotowanym specyfikiem śliwki. Nie powinno go być dużo więcej niż owoców, jednak muszą być zalane w całości.Zakręcić słoik i odstawić go na 5 tygodni w zacienione miejsce. Długi czas leżenia sprawi, że nalewka będzie miała bardziej śliwkowy posmak.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Po upływie odpowiedniego czasu spirytus należy przelać do osobnego naczynia – nie wylewać go – natomiast pozostałe śliwki zasypać cukrem. Znów zakręcić słoik i pozostawić na 2 tygodnie, aż cukier całkowicie się rozpuści.

  • Czwarty krok

    Czwarty krok

    Gdy cukier doprowadzi do powstania śliwkowego syropu, należy zlać go do osobnego naczynia i połączyć z uzyskanym wcześniej spirytusem. Wymieszać, po czym przelać do słoików albo do butelek, wedle uznania. Pozostawić w zacienionym miejscu na 6 miesięcy, żeby nalewka nabrała odpowiedniego smaku oraz aromatu.

    Nalewka śliwkowa ma wyrazisty smak i aromat, który nadaje się idealnie do popijania w czasie chłodnych, zimowych wieczorów.