Advertising
Zakumaj.pl

Jak przyrządzić smażoną cukinię?

Opiekun artykułu: ewajan
Wymagany czas: 20 min.
Jak przyrządzić smażoną cukinię?

Jak przyrządzić smażoną cukinię?

Cukinia, zielona i soczysta, jest doskonałym dodatkiem do obiadu, jak również przekąską na kolację. Stanowi zdrowy dodatek do diety, który warto jadać, korzystając z jego dobroczynnych właściwości. Zarówno latem, jak i jesienią można objadać się cukinią oraz warto z tego korzystać – dla siebie, dla smaku, dla swojego zdrowia. Oto podpowiedź, w jaki sposób zrobić smaczną cukinię z patelni.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Zrobienie smażonego dania z cukinii nie jest przesadnie skomplikowane, jednak potrzebne są do tego odpowiednie produkty spożywcze, w tym:

    * 1 cukinia,

    * 1 szklanka oliwy z oliwek,

    * 1/4 łyżeczki pieprzu,

    * 1 łyżeczka soli,

    * 3 i 1/2 łyżki mąki.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Cukinię dokładnie umyć. Odciąć końcówkę warzywa, po czym przeciąć je na pół. Nie jest konieczne obieranie jej ze skórki, ponieważ jest jadalna, zwłaszcza po przysmażeniu. Każdą z połówek przekroić jeszcze na pół, a uzyskane paski kroić na dalsze części – paseczki, aż do skrojenia całości.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Po zakończeniu krojenia cukinia powinna przypominać cieniutkie paseczki, niczym po ścięciu jej na tarce. Przełożyć całość do miski, a następnie posolić oraz popieprzyć, żeby warzywo nabrało odpowiedniego smaku. Pozostawić na 30 minut i odcisnąć nadmiar soku. Posypać całą cukinię przygotowaną mąką i wymieszać, żeby całość została nią obleczona.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    W rondelku, w woku lub na głębokiej patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Wrzucić na nią cukinię, smażąc jak frytki. Trzeba jednak pamiętać, że cukinii wystarczą jedynie 1 – 2 minuty, żeby przybrać odpowiednią konsystencję oraz kolor. Gotową cukinię przekładać na ręcznik papierowy. Nadmiar tłuszczu odcisnąć, po czym zabrać się do jedzenia. Smacznego!

Popularne tagi
  • frytki z piekarnika
  • patyczki do szaszłyka
  • danie z drobiu
  • sól
  • kalarepa z ryżem
  • przepis na bułki drożdżowe z szynką i serem
  • kurkuma
  • smaczne frytki
  • parówki w panierce
  • szaszłyki a’la kebab
  • gofry
  • zalety brukselki
  • przepis na paluszki z cukinii
  • ser sojowy
  • krewetki
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising