Zakumaj.pl

Jak przyrządzić szparagi z kozim serem i orzechami?

Wymagany czas: 30 min.
Jak przyrządzić szparagi z kozim serem i orzechami?

Jest kilka dodatków, dzięki którym szparagi smakują wyśmienicie. Są wśród nich orzechy oraz kozi ser, które połączone dają potrawę idealną jako przystawka przed większym posiłkiem. Szparagi zaostrzą apetyt, obudzą ochotę na więcej podczas głównego posiłku. Dodatkowo kształt zielonego warzywa zachęca do wolnego przegryzania podczas miłej rozmowy przy stole.

  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Do zrobienia zielonej przekąski przyda się kilka świeżych składników spożywczych, wśród których powinny znaleźć się:

    * 1 kg szparagów,

    * 1/3 szklanki orzechów włoskich,

    * 60 g sera koziego,

    * 2 łyżki oliwy z oliwek,

    * 2 łyżki octu balsamicznego,

    * pieprz,

    * sól.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Od razu po przystąpieniu do kuchennych działań nagrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Blachę do pieczenia wyłożyć szczelnie folią, żeby nie odstawała, a następnie wysmarować oliwą z oliwek. Szparagi dokładnie umyć oraz odciąć twarde końcówki. Jest to szczególnie ważne, gdy szparagi nie są młode, ale już mocno dojrzałe.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Na blasze ułożyć szparagi i je również delikatnie posmarować oliwą z oliwek. Posypać solą oraz pieprzem, a następnie wsunąć całość do rozgrzanego mocno piekarnika. Piec przez 10 minut, dzięki czemu warzywa zmiękną, lekko się zarumienią i będą przystępniejsze do przegryzania przed głównym posiłkiem.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    W czasie kiedy szparagi będą się przypiekać, można zająć się orzechami. Należy wysypać je na suchą, rozgrzaną patelnię i prażyć przez 3 minuty. Powinny zbrązowieć podczas tego procesu. Gdy do tego dojdzie, należy pozostawić je do przestygnięcia, a następnie posiekać na małe kawałeczki.Po usmażeniu szparagów odstawić je na 5 minut, po czym ułożyć je na talerzu, polać octem balsamicznym oraz posypać rozkruszonym serem kozim i orzechami. Podawać od razu po ostatecznym ozdobieniu.