Advertising
Zakumaj.pl

Jak przyrządzić szynkę z miodem?

Opiekun artykułu: veronika
Jak przyrządzić szynkę z miodem?

Jak przyrządzić szynkę z miodem?

Święta wielkanocne to nie tylko jajka i babka piaskowa, ale również smaczne wędliny. Najlepsze są oczywiście te, które zrobi się samodzielnie. Nie jest to wcale tak trudne, jak mogłoby się wydawać, wystarczy zebrać składniki i skorzystać z poniższego przepisu.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Przygotowanie pysznej szynki wymaga zebrania niezbędnych składników. Bardzo istotna jest ich świeżość, zwłaszcza świeżość wędliny. Do niezbędnych elementów należą:
    * 1,5 kg szynki wieprzowej,
    * 100 ml oliwy z oliwek,
    * 70 ml płynnego miodu,
    * 3 łyżki musztardy,
    * 3 ząbki czosnku,
    * 2 łyżki rozmarynu,
    * 2 liście laurowe,
    * 1 cytryna,
    * sól,
    * pieprz.
    Dzięki takiemu zestawowi produktów, przygotowana na Wielkanoc szynka będzie pachniała wyjątkowo apetycznie.

  • Pierwszy etap

    Szynkę dokładnie umyć i wysuszyć przy pomocy papierowego ręcznika. Odłożyć na bok i zająć się przygotowaniem glazury.

    Do szerokiej miski wlać 50 ml ciepłej wody, a następnie dodać musztardę, oliwę z oliwek oraz miód i wymieszać, żeby składniki zaczęły łączyć się ze sobą.

  • Drugi etap

    Drugi etap

    Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę i wrzucić do mieszanki miodowej. Zamieszać, po czym wrzucić do niej rozmaryn, startą skórkę z cytryny oraz wyciśnięty z niej sok. Po raz kolejny zamieszać, a następnie dodać sól i pieprz do smaku. Wymieszać całość po raz kolejny, tak żeby miód i musztarda dobrze połączyły się z wodą.

  • Trzeci etap

    Trzeci etap

    Wykonaną mieszanką należy natrzeć dobrze wieprzowinę, a następne przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą nos, żeby mięso dobrze przesiąkło aromatami mieszanki miodowej. Po przeczekaniu nocy, nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza. Mięso obwiązać sznurkiem, włożyć do naczynia żaroodpornego z przykryciem i piec przez 20 minut.

  • Czwarty etap

    Czwarty etap

    Po 20 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę piekarnika do 170 stopni Celsjusza oraz zdjąć przykrywkę z naczynia żaroodpornego. W takim stanie szynka powinna piec się przez 60 minut. Po jej wyjęciu z pieca należy odczekać 10 minut aż przestygnie, a następnie podawać. Można podawać ją również na zimno. Bardzo dobrze smakuje z różnymi rodzajami sosów chrzanowych.

Popularne tagi
  • kolacja
  • skórka pomarańczowa
  • szaszłyki z kurczaka
  • jak zrobić gulasz
  • jałowiec
  • grillowane skrzydełka
  • roladki drobiowe
  • chińskie pierożki
  • kukurydza konserwowa
  • pomidor koktajlowy
  • sos do ryżu
  • sos balsamiczny
  • sałatka cezar
  • mielone chili
  • oliwa
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising