Zakumaj.pl

Jak przygotować marynatę do mięsa i ryb?

Jak przygotować marynatę do mięsa i ryb?

Zbliżają się święta, czas pomyśleć o potrawach na świąteczny stół. Może pora delikatnie zmienić tradycję ich przygotowywania? Dotychczasowe przepisy na przyrządzenie ryb i mięsa możesz urozmaicić odmiennymi niż dotychczas marynatami. Te przedstawione w artykule pozwolą z Twoich świątecznych specjałów wyczarować prawdziwe perły.

  • Marynata ziołowa

    Marynata ziołowa

    Marynata o aromacie ziół idealnie nadaje się do ryb, mięsa cielęcego i drobiu. Jest ona mieszaniną kilku cieczy, dzięki czemu mięso po marynowaniu staje się jeszcze delikatniejsze i bardziej soczyste. Aby zamarynować mięso lub rybę, wlej do naczynia 100 ml oleju słonecznikowego, 50 ml octu jabłkowego i 50 ml sosu jabłkowego. Wszystko wymieszaj. Do tak przygotowanej zalewy dodaj 2 – 3 łyżki czerwonej papryki pokrojonej w drobną kostkę, 2 drobno posiekane dymki i 2 ząbki rozgniecionego w prasce czosnku. Na koniec dodaj po 2 łyżki posiekanego tymianku i majeranku.

  • Marynata imbirowa

    Marynata imbirowa

    Ta marynata idealnie nadaje się do mięsa wieprzowego i drobiu. W zalewie znajdzie się 100 ml białego wina, 4 łyżki oleju, po 2 łyżki sosu sojowego i miodu oraz 1 łyżka oleju sezamowego. Po wymieszaniu składników dodaj po 2 łyżki pokrojonego imbiru i pora, łyżkę listków melisy, sól i pieprz. Jeżeli lubisz ostry smak, możesz dodać 1 – 2 drobno posiekane papryczki chili.

  • Marynata na bazie czerwonego wina

    Dzięki niej przygotujesz aromatyczne i typowo świąteczne mięso. Doskonale pasuje do mięsa wieprzowego, drobiu i baraniny. Do zrobienia zalewy będzie potrzebne 100 ml czerwonego wina, 50 ml octu balsamicznego, po 2 łyżki oliwy, miodu i musztardy. Po wymieszaniu dodaj posiekaną papryczkę chili, 2 ząbki czosnku rozgniecione w prasce i łyżkę oregano.

  • Marynata korzenna

    W tej marynacie zamarynujesz drób i wieprzowinę. W skład zalewy wchodzą: 100 ml piwa, 2 łyżki oleju, 2 – 3 łyżki miodu oraz sok z 1 cytryny. Do wymieszanych cieczy dodaj 2 pokruszone liście laurowe, 6 goździków, 2 laski cynamonu, 1 łyżkę oregano, szczyptę gałki muszkatołowej, sól i pieprz.

Warto zapamiętać:

Każdą marynatę przed użyciem należy przykryć i odstawić na około 5 minut. Długie marynowanie nie do końca oznacza bardziej kruche mięso. Długość marynowania zależna jest od gatunku i wielkości mięsa. Wieprzowinę i baraninę możesz marynować od 4 do 12 godzin, kawałki mięsa drobiowego 4 – 8, całego kurczaka 6 – 12, a ryby od 30 minut do 1 godziny.