Advertising
Zakumaj.pl

Jak przyrządzić zupę kokosowo-dyniową?

Opiekun artykułu: szallona
Wymagany czas: 45 min.
Jak przyrządzić zupę kokosowo-dyniową?

Jak przyrządzić zupę kokosowo-dyniową?

Nie każdy obchodzi Halloween, urządzając tematyczne przyjęcia, przebierając się czy poszukując wraz z dziećmi cukierków. Niektórym wystarczy menu nawiązujące do najpopularniejszego elementu tego święta, mianowicie do dyni. Skoro jest ich pod dostatkiem w czasie jesieni i w czasie Halloween, dobrze jest wykorzystać je do zrobienia smacznej, rozgrzewającej zupy o pomarańczowej barwie.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Na początku, przed przystąpieniem do tworzenia zupy, należy zebrać odpowiednie i świeże składniki spożywcze. Są to:

    * 1 mała dynia,

    * 1 ząbek czosnku,

    * 1 szalotka,

    * 3 szklanki wody,

    * 1 szklanka mleka kokosowego,

    * 2 łyżki oliwy z oliwek,

    * 1/2 łyżeczki pasty curry,

    * tymianek,

    * sól,

    * grzanki (do podania).

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Dynię pokroić na tzw. półksiężyce i pozbawić części miąższu z pestkami. Pestki można zachować i uprażyć je później, żeby wykorzystać jako zdrową przekąskę. Z pozostałych kawałków dyni odciąć skórkę i ułożyć wszystkie kawałeczki na blasze do pieczenia pokrytej papierem do pieczenia. Skropić oliwą z oliwek. Blachę wsunąć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piec do momentu, aż dynia stanie się bardzo miękka.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Podczas gdy dynia będzie się przypiekać, można przygotować pozostałe składniki. Pokroić umytą szalotkę na drobne kawałki, czosnek obrać ze skórki i posiekać albo przecisnąć przez praskę do czosnku.Rozgrzać oliwę z oliwek w garnku i podsmażyć na niej oba warzywa, podlewając odrobiną wody. Wodę można zastąpić bulionem warzywnym, jednak jest to kwestia do własnego uznania. Do wywaru dodać miękką dynię oraz zalać pozostałą wodą. Przyprawić pastą curry. Gotować 3 – 5 minut.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Do gotującej się zupy wlać mleko kokosowe, doprawić solą i zamieszać całość dokładnie. Poczekać, aż zupa zacznie wrzeć. Następnie zupę można albo podawać – jeżeli lubi się kawałki dyni w potrawie – albo zmiksować w blenderze na krem. Ciepłą zupę przelewać do misek, dekorując grzankami oraz tymiankiem.

Popularne tagi
  • film
  • oryginalna ozdoba
  • blue curacao
  • oliwki nadziewane
  • kostium halloweenowy
  • dorosły
  • likier
  • jak zrobić halloweenowe ozdoby
  • curry mielone
  • elementy zdobnicze
  • duch
  • wermut
  • diamenciki
  • esencja waniliowa
  • legginsy
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising