Advertising
Zakumaj.pl

Jak przyrządzić zupę z łososia z ziemniakami?

Opiekun artykułu: iga
Jak przyrządzić zupę z łososia z ziemniakami?

Jak przyrządzić zupę z łososia z ziemniakami?

Zupa pomidorowa, ogórkowa, rosół mogą się znudzić, jeżeli są jedzone kilka razy w miesiącu. Pragnienie odmiany w kuchni jest bardzo silne i warto mu pofolgować, przygotowując zupę z łososia. Oryginalną, nietypową, ale łatwą do polubienia tak bardzo, że będzie się chciało przygotowywać ją na co dzień oraz od święta.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Aby szybko zrobić zupę łososiową, trzeba przygotować wszystkie składniki. Wśród nich muszą znajdować się:
    * 1,5 l bulionu warzywnego,
    * 300 g filetu z łososia,
    * 100 g serka topionego,
    * 10 niewielkich ziemniaków,
    * 2 marchewki,
    * 1 cebula,
    * 1 por (biała część),
    * 4 łyżki koperku,
    * 2 łyżki śmietany 18%,
    * 1 łyżka soku z cytryny,
    * pieprz,
    * sól.

  • Pierwszy krok

    Pozbawioną łupinki cebulę posiekać na drobne kawałki. Por posiekać na grube plastry. Wszystkie ziemniaki obrać i przemyć zimną wodą, pokroić w kostkę. Natomiast czyste i pozbawione skórek marchewki pociąć w drobne paski.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    W garnku z grubszym dnem rozpuścić masło. Wrzucić na nie cebulę oraz por. Dusić przez 2 minuty, a następnie dodać ziemniaki i marchewkę. Ponownie dusić 2 minuty, a następnie zalać całość bulionem. Zmniejszyć ogień i gotować 15 minut.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Po upływie 15 minut włożyć do gotującego się wywaru całego łososia. Gotować całość 10 minut pod przykryciem, po czym ostrożnie wyjąć rybę na talerz. Oddzielić mięso od skóry, skórkę wyrzucić, a mięso odłożyć na osobny talerz.

  • Czwarty krok

    Czwarty krok

    Do szklanki wlać 3 – 4 łyżki wywaru. Dodać śmietanę i zamieszać całość. Serek topiony pokroić i dodać do zupy. Całość gotować, póki nie dojdzie do rozpuszczenia serków.Rybę rozłożyć na talerz głęboki – albo więcej talerzy – i zalać gorącą zupą. Posypać posiekanym koperkiem, polać sokiem cytrynowym, posypać pieprzem. Podawać.

Popularne tagi
  • kostka rosołowa
  • miksowanie
  • przepis na zupę ze szparagów
  • chili
  • pikantna zupa
  • chłodnik z ogórka i awokado
  • dynia
  • udka
  • zupa z groszku z miętą
  • ser
  • danie główne
  • mąka pszenna
  • skóra
  • zupa warzywna z soczewicą
  • wiosenna zupa
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising