Advertising
Zakumaj.pl

Kasztanowa zupa Lanissterów – jak ją przyrządzić?

Opiekun artykułu: doda
Wymagany czas: 30 min.
Kasztanowa zupa Lanissterów – jak ją przyrządzić?

Kasztanowa zupa Lanissterów – jak ją przyrządzić?

Wielbiciele „Gry o tron”, jednej z najsłynniejszych książek XXI wieku, będą zachwyceni – oto przepis na jedno z dań, które swoim gościom serwowała Cersei, bohaterka książki, która budzi wyjątkowo skrajne emocje, chociaż zazwyczaj są one mieszaniną niechęci, potępienia oraz fascynacji. Jednak nawet jej książkowi wrogowie przyznawali, że jedzenie serwowała lepsze, niż ma charakter. Jeśli chcesz poczuć się jak na uczcie u królowej – wypróbuj proponowany poniżej przepis.

Advertising
Advertising
  • Jakie składniki są potrzebne?

    Jakie składniki są potrzebne?

    Podstawą zupy kasztanowej są odpowiednie składniki spożywcze, dobrej jakości, które nadadzą zupie odpowiedni smak. Są to:
    * 1 szklanka kasztanów z puszki,
    * 1 szklanka wody,
    * 3/4 szklanki śmietany,
    * 1/4 szklanki bitej śmietany,
    * 2 łyżki masła,
    * 2 łyżki cebuli,
    * 1 łyżka smażonego boczku,
    * suszona żurawina,
    * sól,
    * pieprz,
    * świeży chleb.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Do garnka przełożyć masło i roztopić je. Gdy tylko stanie się płynne, wrzucić posiekaną cebulkę i podsmażać ją przez 2 minuty. Do cebuli dodać obrane kasztany – mogą być pokrojone na mniejsze części – po czym podsmażać je przez 1 minutę.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Wlać do kasztanów śmietanę oraz wodę i zamieszać. Doprawić do smaku 1/2 łyżeczki soli i pozostawić do gotowania przez kolejne 2 minuty. Po zagotowaniu odstawić garnek z pieca na bok, żeby całkowicie przestygnął.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Gdy zupa będzie chłodna, przełożyć ją do blendera. Zmiksować, uzyskując krem kasztanowy, gładki, bez grudek i kawałków kasztanów. Całość powinna przypominać piure. Po uzyskaniu takiej konsystencji przelać zupę do garnka i podgrzewać przez 2 minuty. Ciepłą jeszcze zupę przełożyć do misek i udekorować bitą śmietaną, boczkiem oraz suszoną żurawiną. Podawać ze świeżym chlebem, a następnie sycić się wspaniałym smakiem.

Popularne tagi
  • barszcz ukraiński
  • rondel
  • kostki rosołowe
  • mięso wołowe
  • przepis na zupę kasztanową lanissterów
  • wykonanie zupy migdałowej
  • zupa rozgrzewająca
  • sposób przygotowania zupy warzywnej
  • sposób przyrządzenia żurku
  • przyprawa
  • zupa krem z kurczaka
  • chłodnik
  • skrzydełka
  • wiosna
  • przepis na żur śląski
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising