Zakumaj.pl

Jak szybko zrobić sos enchilada?

Wymagany czas: 30 min.
Jak szybko zrobić sos enchilada?

Niewiele jest kuchni tak wyrazistych, jak meksykańska, w której każde danie jest dobrze doprawione, ostre i łechta podniebienie. Sos enchilada początkowo był wykorzystywany tylko do potrawy o tej samej nazwie – jest to rurka z placka kukurydzianego z farszem – jednak można potraktować sos jako dip, do maczania lub polewania nim również innych dań. Najważniejsze to spróbować i zobaczyć, z czym będzie najsmaczniejszy.

  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Początek przygody z sosem powinien być związany z zebraniem niezbędnych składników spożywczych, którymi są:

    * 1/2 szklanki cebuli,

    * 1/2 szklanki sera żółtego,

    * 3 i 1/2 szklanki sosu pomidorowego,

    * 1 ząbek czosnku,

    * 1 łyżeczka papryki mielonej,

    * 1 łyżeczka papryki chili,

    * 1/2 łyżeczki soli,

    * 1/4 łyżeczki kuminu,

    * 1/4 łyżeczki oregano.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Przygotować garnek. Wlać do niego sos pomidorowy – można go kupić, szukając produktu bez dodatku soli albo zrobić samodzielnie ze świeżych, soczystych pomidorów. Oba dobrze sprawdzą się jako podstawa sosu enchilada.Cebulę obrać z łupinki i posiekać drobno, odmierzając odpowiednią ilość. Wrzucić do sosu pomidorowego, po czym postawić na piecu. Zacząć podgrzewać.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Ser zetrzeć, jednak nie dodawać go na razie do sosu. Dodać za to przygotowane przyprawy i wymieszać całość – czosnek można spłaszczyć w prasce. Wszystko powinno być połączone z sosem pomidorowym, zamiast pływać na wierzchu jak osobne składniki. Gotować przez 10 minut na wolnym ogniu, mieszając raz po raz, żeby nie sos nie przypalił się od spodu.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Dodać do sosu starty ser i wymieszać, a następnie pozostawić na 10 minut. Sos powinien gotować się na wolnym ogniu, bulgocząc delikatnie. Od czasu do czasu można go zamieszać. Gdy minie wyznaczony czas, można podać przysmak. Sos enchilada powinien być podawany na gorąco i przede wszystkim do dań kuchni meksykańskiej, ale sprawdzi się również jako dodatek do jajek gotowanych na twardo.