Jak szybko przyrządzić barszcz czerwony?

Jak szybko przyrządzić barszcz czerwony?
Czerwony barszcz to doskonała zupa na obiad, jak również dodatek do pasztetów i krokietów. Są one dobrą przekąską na ciepło w czasie rodzinnych przyjęć, spotkań ze znajomymi, jak również jako „coś” ciepłego w czasie świąt. Z czystym gorącym barszczem smakują jeszcze lepiej, więc warto go zrobić. Sprawnie i szybko.
- Jakich składników potrzeba?  - Przygotowanie barszczyku jest możliwe, jeśli wcześniej przygotuje się odpowiednie składniki spożywcze, a są to: 
 * 1,3 l wody,
 * 4 buraki,
 * 1 kostka rosołowa, warzywna,
 * 2 listki laurowe,
 * 2 ziarna ziela angielskiego,
 * 1 łyżeczka cukru,
 * 1 łyżeczka soku z cytryny,
 * 1 łyżeczka pieprzu,
 * 2 łyżeczki majeranku.
- Krok pierwszy  - Wszystkie przygotowane buraki obrać ze skórki. Umyć je pod zimną, bieżącą wodą i pokroić na kawałki, np. niewielkie kostki. 
- Krok drugi  - Pokrojone buraki przełożyć do garnka. Zalać wodą, po czym postawić na piecu i zacząć gotować. Wrzucić kostkę rosołową, ziele oraz listki laurowe. Gotować na średnim gazie. 
- Krok trzeci  - Kiedy woda zacznie wrzeć, doprawić zupę pieprzem, majerankiem, cukrem oraz sokiem z cytryny, najlepiej świeżo wyciśniętym. Kwasek znajdujący się w soku sprawi, że barszcz będzie miał piękną czerwoną barwę.Całość gotować 20 – 30 minut, aż buraki będą miękkie. Po ugotowaniu barszcz można przecedzić przez sitko i podawać jako zupę albo napój. Z ugotowanych buraków można zrobić dobrą i zdrową surówkę. 


















