Advertising
Zakumaj.pl

Jak wykonać warkocz wielkanocny?

Opiekun artykułu: niezbedny
Jak wykonać warkocz wielkanocny?

Jak wykonać warkocz wielkanocny?

Na świątecznym stole poza babką wielkanocną warto znaleźć miejsce również dla wielkanocnego warkocza. Zgrabne ciasto o delikatnym wnętrzu zasmakuje każdemu. Warkocz z puszystym wnętrzem będzie smakować doskonale na śniadanie oraz na podwieczorek. Jeszcze nigdy go nie piekłaś? Spróbuj.

Advertising
Advertising
Wskazówki:

Warkocz wielkanocny piec w temperaturze 180 – 200 stopni Celsjusza.

  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Tworzenie wielkanocnego warkocza zaczyna się od zebrania niezbędnych do jego wykonania składników, a są to:
    * 50 dag mąki,
    * 5 dag drożdży,
    * 5 dag margaryny,
    * 4 dag cukru,
    * 1 szklanka mleka,
    * 2 jajka,
    * cukier waniliowy,
    * skórka pomarańczowa,
    * sól.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    W rondelku podgrzać 1/2 szklanki mleka, aby było ciepłe. Dodać drożdże oraz 1 łyżeczkę cukru. Do miski przesiać mąkę, żeby ją napowietrzyć. Zrobić wgłębienie i wlać w nie przygotowane mleko. Oprószyć mąką, a następnie pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Do garnuszka przełożyć margarynę. Rozpuścić ją i ostudzić. Gdy tłuszcz nie będzie już gorący, a zaczyn drożdżowy wyrośnie, dodać do niego jajko, mleko, margarynę, pozostały cukier oraz cukier waniliowy i skórkę cytrynową. Wszystkie składniki wyrobić, tworząc jednolite ciasto, które odchodzi od ścianek miski. Jest to znak, żeby przykryć miskę ścierką i pozostawić do wyrośnięcia na 50 – 60 minut.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Po wyrośnięciu ciasta ponownie je zagnieść i podzielić na 3 części. Rozwałkować dłońmi każdą z nich na równe wałki, po czym zapleść je niczym warkocz z włosów. Warkocz położyć na blasze posmarowanej tłuszczem i zwinąć go wkoło, zlepiając jego końce, aby tworzył wianek. Na 30 minut pozostawić do wyrośnięcia, a następnie wsunąć blachę do piekarnika, również na 30 minut. Po upieczeniu dobrze wystudzić.

Popularne tagi
  • makaron chiński
  • żółtka
  • gęsty lukier
  • laska wanilii
  • babka serowo-pomarańczowa
  • królik
  • babka baranek
  • sos
  • święto
  • tarka
  • kokos
  • składniki na ćwikłę
  • przepis na sernik z kokosem
  • babka cytrynowa
  • lukier kolorowy
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising