Jak wypiekać chleb z dyni?

Jak wypiekać chleb z dyni?
Przysmaki, jakie można przygotować z dyni, są bardzo różnorodne i warte przygotowania. Poza walorami smakowymi, dynia ma również walory zdrowotne. Sprzyja pracy układu trawienia, dostarcza składników mineralnych, witamin, a jej pestki potrzebnego ciału oleju. Wszystko to można zawrzeć w chlebie z dyni, który z powodzeniem zastąpi dotąd jedzone pieczywo. Oto sprawdzony przepis.
- Niezbędne składniki  - Żeby przygotować dobry chleb z dynią, potrzebne są odpowiednie składniki. Wśród nich muszą znaleźć się przede wszystkim: 
 * 1/2 małej dyni,
 * 1/2 szklanki mleka,
 * 5 dag drożdży,
 * 2 łyżki cukru,
 * 1 łyżeczka soli,
 * 1 białko,
 * 0,5 kg mąki pszennej,
 * pestki dyni.
- Etap pierwszy- Dynię obrać ze skórki. Pozbawić ją pestek, a następnie pokroić miąższ na kawałki i wrzucić do garnka. Zalać niewielką ilością wody, w której dynia może dokładnie się rozgotować. Gdy zmieni się w papkę, przecedzić ją przez sitko pokryte gazą. Zmiksować blenderem na jeszcze gładszą papkę. 
- Etap drugi  - Do miski wsypać 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki oraz ciepłe, ale nie gorące mleko. Wymieszać wszystko razem, aby miało konsystencję gęstej śmietany. Odstawić mieszankę na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby podwoiła objętość. 
- Etap trzeci- W większej misce zmieszać ze sobą przesianą mąkę, sól, cukier oraz masę dyniową. Dodać zaczyn drożdżowy i wyrabiać przez 5 – 10 minut. Ciasto nie powinno przylepiać się do dłoni, dlatego gdy zajdzie taka potrzeba, można dodać więcej mąki. Uformować kulę i pozostawić ciasto w misce. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut. 
- Etap czwarty  - Po wyrośnięciu ciasta zagnieść je jeszcze raz. Dodać pestki dyni i znów zagnieść, a następnie przełożyć do wysmarowanej tłuszczem foremki. Ponownie pozostawić do wyrośnięcia, tym razem na 15 minut. 
- Etap piąty  - Gdy ciasto znów zwiększy objętość, jest gotowe do pieczenia. Wierzch przyszłego chleba posmarować białkiem rozrobionym w wodzie, posypać pestkami dyni i dopiero wtedy wsunąć foremkę formy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piec w tej temperaturze 10 minut, następnie zmniejszyć ją do 180 stopni i piec przez kolejne 30 minut.Upieczony chlebek wystudzić. Można go jeść zarówno z dodatkami, jak i bez nich. 


















