Advertising
Zakumaj.pl

Jak przyrządzić smaczne ziemniaki z czosnkiem i kminkiem?

Opiekun artykułu: borcio
Jak przyrządzić smaczne ziemniaki z czosnkiem i kminkiem?

Jak przyrządzić smaczne ziemniaki z czosnkiem i kminkiem?

Ziemniaki są warzywem, które można jadać o każdej porze roku. Jednak najbardziej kojarzą się z jesienią. Ich smak, zapach, przyprawy, którymi są okraszone przypominają jesienne ognisko. Jeśli chce się ten zapach przywołać we własnym domu, warto przygotować je z dodatkiem czosnku oraz kminku. Pysznie i prosto.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki spożywcze

    Niezbędne składniki spożywcze

    Żeby przygotować smaczne danie z ziemniaków, potrzebne są świeże i dobrej jakości składniki, czyli:
    * ziemniaki, dowolna ilość,
    * czosnek, dowolna ilość,
    * 1/4 szklanki oliwy z oliwek,
    * 1 łyżeczka soli,
    * 1 łyżka kminku,
    * pieprz.

  • Pierwszy krok

    Ziemniaki bardzo dokładnie umyć. Jeżeli mają cienką skórkę, wówczas można ją zostawić, jeśli jest gruba, lepiej obrać ziemniaki i dopiero wtedy je umyć, a następnie pokroić na ćwiartki, ósemki lub plasterki, w zależności od tego, na jaki kształt pozwala ziemniak.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Na blasze do pieczenia rozłożyć papier pergaminowy, ewentualnie folię do pieczenia. Papier jest zdecydowanie lepszy, ponieważ nic do niego nie przywiera, natomiast do folii warzywa mogą się przykleić i trudno będzie je od niej oderwać.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Ziemniaki rozłożyć na blasze. Pomiędzy nie wrzucić ząbki czosnku. Można je przekroić na połówki, dzięki czemu pokryją więcej miejsca, a zapach będzie bardziej intensywny. Skropić wszystko oliwą z oliwek, a na zakończenie posypać solą, pieprzem oraz kminkiem.

  • Czwarty krok

    Czwarty krok

    Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego 220 stopni Celsjusza i piec przez 20 – 30 minut, aż ziemniaki mocno się przyrumienią. Powinny być nie tylko aromatyczne, ale również chrupiące.Danie należy podawać zaraz po przygotowaniu – można z sałatką, z sosem jogurtowym albo z niewielkimi kawałkami mięsa.

Popularne tagi
  • kanapka z jabłka
  • przepis na puree z cebulą i serem
  • chipsy z cukinii
  • farsz szpinakowy
  • upał ochłodzenie
  • pieprz ziołowy
  • przygotowanie grzybów
  • muffiny na słono
  • oryginalny popcorn
  • ser pleśniowy w panierce
  • faszerowana nasturcja
  • roladki ogórkowe z fetą
  • potrawy dla dzieci
  • jajko faszerowane awokado
  • karnawał
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising