Zakumaj.pl

Jak zrobić krem kawowy dla kawoszy?

Jak zrobić krem kawowy dla kawoszy?

Dla wielbicieli kawy nie ma nic przyjemniejszego niż przedłużenie sobie kawowego relaksu. Ze względu na to, że wypijanie więcej niż 3 filiżanek kawy dziennie mogłoby być szkodliwe, warto poszukać innych smakołyków tego rodzaju. Krem kawowy jest jednym z nich. Prosty do wykonania, posiada aromat oraz smak ulubionego napoju, i można go przyrządzić tylko dla siebie lub również dla gości.

  • Jakich składników potrzeba?

    Jakich składników potrzeba?

    Przygotowanie kremu kawowego nie wymaga bardzo dużej ilości składników, lecz powinny być one bardzo świeże. Do niezbędnych produktów należą:
    * 1 szklanka cukru pudru,
    * 2 jajka,
    * 1 żółtko,
    * 1 kostka masła,
    * 1 opakowanie cukru waniliowego,
    * 2 łyżki kakao,
    * 2 łyżki kawy drobno zmielonej,
    * 1 kieliszek spirytusu,
    * bita śmietana do ozdoby.
    Można przygotować również niewielkie filiżanki albo pucharki, w których poda się krem.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Przygotować garnek z 1 – 2 centymetrami wody oraz metalową miskę. Do miski wbić żółtko, całe jajko i cukier waniliowy, po czym zacząć ubijać składniki trzepaczką. Otrzymana masa powinna być pulchna i puszysta.Można wykonać tę czynność nie nad parą, lecz po prostu ubijając składniki w misce ustawionej na stole, jednak para sprawi, że substancja będzie wyglądała znacznie lepiej. Wpłynie to na jakość kremu.

  • Krok drugi

    Pozostawić masę jajeczną do ostudzenia. W osobnej misce zacząć ucierać masło. Najlepiej, aby było o temperaturze pokojowej, wtedy będzie to łatwiejsze.Nie przerywając ucierania ani na chwilę, zacząć powoli, ucierając stopniowo, dodawać masę jajeczną.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Po wykorzystaniu całej masy, wciąż mieszając, dodać kawę, drobno zmieloną. Kakao można rozpuścić delikatnie w 1 – 2 łyżkach wody i również dodać do masy. Następnie wlać spirytus i nieprzerwanie mieszać aż do połączenia się wszystkich składników.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Przygotowany krem przełożyć do filiżanek albo do pucharków. Włożyć do lodówki na 15 – 20 minut, po czym podawać. Przed podaniem można udekorować bitą śmietaną i kakao.