Advertising
Zakumaj.pl

Jak przyrządzić dobrą mrożoną kawę?

Opiekun artykułu: michalw
Jak przyrządzić dobrą mrożoną kawę?

Jak przyrządzić dobrą mrożoną kawę?

Gdy tylko nadejdą ciepłe dni, od razu wzbiera ochota na chłodniejsze przysmaki. Zimą rzadko jada się lody i pija mrożoną kawę, jednak wiosna oraz lato to idealne pory na mrożące język smakołyki. Szczególnie kawa na zimno cieszy się ogromnym powodzeniem. Żeby nie musieć odwiedzać kawiarni za każdym razem, kiedy pojawi się ochota na taki deser, dobrze mieć w zanadrzu odpowiedni przepis. Oto on.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Wykonanie kawy trzeba rozpocząć od przygotowania odpowiednich do tego składników, wśród których muszą znaleźć się:
    * 250 ml kawy rozpuszczalnej,
    * 100 ml zimnego mleka,
    * 8 kostek lodu,
    * 4 łyżeczki cukru brązowego,
    * lody waniliowe,
    * bita śmietana,
    * kakao lub cynamon (opcjonalnie).
    Niezbędne są również 2 wysokie szklanki. Jeżeli chce się przygotować większą ilość kawy, wystarczy podwoić ilość składników.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Przygotowane szklanki włożyć do zamrażalnika, żeby dobrze się schłodziły. Kawę zaparzyć według swojego ulubionego sposobu. Zamiast kawy rozpuszczalnej można przygotować również kawę sypaną i przecedzić albo kawę z ekspresu. Pozostawić do ostudzenia.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Wyjąć blender i jego pojemnik dokładnie umyć oraz osuszyć. Wrzucić do niego 8 kostek lodu, a następnie wlać przestudzoną kawę i mleko. Można użyć dowolnego mleka, zależnie od tego, jakie najbardziej się lubi, łącznie ze skondensowanym. Wszystko razem dokładnie zmiksować, aby składniki połączyły się ze sobą.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Z zamrażalnika wyjąć szklanki. Przelać do każdej zimną kawę. Dobrze jest lać z wysoka, ponieważ wtedy na powierzchni tworzy się ładna pianka. Dodać 3 – 4 kostki lodu – opcjonalnie – oraz 1 gałkę lodów waniliowych. Zamiast lodów można użyć tylko bitej śmietany i posypać ją cukrem brązowym. Po wykonaniu tego kawa jest gotowa do podania, chociaż warto ozdobić każdą szklankę kolorową słomką.

Popularne tagi
  • słoik
  • spienianie mleka w słoiku
  • kuchnia tajska
  • spienianie mleka mikserem
  • przepis na herbatę mrożoną z bazylią
  • okład z herbaty
  • ziarna kawowca
  • czekolada mleczna
  • liście czerwonokrzewu
  • zasady przechowywania herbaty rooibos
  • przepis na kawę mocha
  • troska o zdrowie
  • składniki mineralne
  • przepis na kawę z likierem pomarańczowym
  • likier miętowy
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising