Jak zrobić oryginalne Fettuccini Alfredo z dynią?

Jak zrobić oryginalne Fettuccini Alfredo z dynią?
Fettuccini Alfredo to wyjątkowo proste danie z kuchni włoskiej, jeden z najprostszych przepisów, z którym poradzi sobie nawet kulinarny laik. Gdy już opanuje się podstawową recepturę, można przejść do urozmaicania, jakim jest dodawanie do niezbędnych składników kolejnych albo uzależnionych od aktualnego sezonu. Można spróbować z dynią, zmieniając smak oraz kolor dania.
- Jakie składniki są potrzebne?  - Wykonanie Fettuccini Alfredo z dodatkiem dyni wymaga odpowiednich składników spożywczych, pośród których powinny znaleźć się: - * 0,5 kg makaronu fettucine, - * 4 szklanki mleka, - * 1 szklanka parmezanu, - * 3/4 szklanki piure z dyni, - * 2 łyżki masła, - * 2 łyżki mąki, - * 2 łyżki mascarpone, - * 1 łyżka świeżych liści szałwii, - * 1/4 łyżeczki pieprzu, - * 1/4 łyżeczki soli, - * 1/4 łyżeczki przyprawy do dyni, - * oliwa z oliwek, - * parmezan do posypania, - * bułka tarta. 
- Krok pierwszy  - Uzupełnić garnek wodą, posolić i dodać 1 łyżeczkę oliwy. Zagotować, po czym wrzucić makaron, gotując go według przepisu na opakowaniu oraz uważając, żeby go nie rozgotować. Piekarnik zawczasu rozgrzać do temperatury 175 stopni Celsjusza. 
- Krok drugi  - Postawić na piecu rondel i rozgrzać go lekko. Wrzucić masło i roztopić, a następnie dodać mąkę, mieszając oba składniki, aż mąka nabierze złotego koloru. Gdy do tego dojdzie, wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek. Podgrzać 30 sekund, a następnie wlać mleko, wrzucić starty parmezan, ser mascarpone, dynię, szałwię, sól, pieprz, przyprawę do dyni, mieszając wszystko dokładnie aż do uzyskania kremowej konsystencji. 
- Krok trzeci  - Naczynie żaroodporne posmarować oliwą z oliwek. Umieścić w nim makaron, po czym zalać przygotowanym sosem i posypać całość kolejną porcją startego parmezanu. Wsunąć do piekarnika, piekąc przez 15 – 20 minut, aż do uzyskania ładnie pachnącej potrawy. Od razu po upieczeniu podawać makaron – można ozdobić go dodatkowo listkami szałwii albo odrobiną świeżej bazylii. 


















