Advertising
Zakumaj.pl

Jak zrobić orzeźwiający sok z rabarbaru?

Opiekun artykułu: kurpiol
Jak zrobić orzeźwiający sok z rabarbaru?

Jak zrobić orzeźwiający sok z rabarbaru?

Rabarbar można wykorzystać do różnych celów. Ciasta, lody, desery są bardzo dobre, jednak równie smaczne mogą być napoje rabarbarowe. Sok z niego nie jest trudny do wykonania, a może być wspaniałą ochłodą na upalne dni. Warto wypróbować poniższy przepis i zmienić dotychczasowe soki na rabarbarowy.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne produkty

    Potrzebne produkty

    Sok, podobnie jak kompot z rabarbaru nie jest trudny do przygotowania ani nie wymaga wielu składników. Wśród nich powinny znaleźć się:
    * 750 ml wody,
    * 500 g rabarbaru,
    * 500 g cukru,
    * 1 cytryna.
    Wybierając rabarbar, najlepiej zdecydować się na taki, który jest bardzo mocno czerwony. Sok będzie miał bardziej wyrazisty kolor.

  • Krok pierwszy

    Wszystkie łodygi rabarbaru umyć dokładnie. Odciąć zdrewniałe końcówki i pokroić rabarbar na mniejsze części. Nie muszą być jednak bardzo małe. Nie trzeba również obierać rabarbaru z cienkiej skórki. Pokrojony na kawałki rabarbar włożyć do garnka i zasypać cukrem. Wymieszać dokładnie, a następnie włożyć do lodówki na całą noc, czyli na 8 – 10 godzin.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Następnego dnia wyjąć garnek z lodówki i dolać do mieszanki rabarbarowej wodę. Cytrynę sparzyć wrzątkiem, pokroić na plasterki i również wrzucić do przyszłego soku. Zamieszać, po czym postawić całość na średnim ogniu. Należy zagotować całość. Gdy do tego dojdzie, zmniejszyć gaz i gotować przez kolejne 15 minut.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    W czasie ostatnich minut gotowania rabarbar może zacząć się rozpadać, dlatego warto wyjąć go cedzakiem, żeby w soku nie pozostały żadne nitki, które będą przeszkadzały w piciu.Po upływie kwadransa przecedzić cały sok przez sitko wyłożone gazą. Dzięki temu nie pozostanie w napoju żaden zbędny kawałek.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Odcedzony już sok przelać do garnka i ponownie zagotować przez 15 minut. Powinien zgęstnieć odrobinę.Przelać gotowy napój do butelek albo do słoików, w zależności od wygody. Zakręcić dokładnie, a następnie ułożyć je do góry dnem w zacienionym miejscu. Sok powinien ostygnąć całkowicie. Gdy to zrobi, nadaje się do picia. W gorące dni można go podawać z kostkami lodu lub kruszonym lodem.

Popularne tagi
  • woda ziołowa
  • napój imbirowo-truskawkowy
  • mleczko migdałowe
  • jesienna depresja
  • wakacje
  • przepis na lemoniadę
  • obiad
  • warzywa
  • kakao słodkie
  • chłodny napój
  • sok z agawy
  • jeżyny
  • lody kokosowe
  • serwatka
  • cytryna
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising