Advertising
Zakumaj.pl

Napoje bezalkoholowe (42)

  • Proste zasady przyrządzania dodatku do napojów simple syrup

    Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się, jak to się dzieje, że drinki nie bywają gorzkie, smak lemoniady jest doskonały, powinnaś zdawać sobie sprawę z istnienia simple syrup. Jest to tzw. dosładzacz do napojów różnego rodzaju, w tym alkoholi. Jego zaletą jest lepsze łączenie się ze składnikami, brak krystalizowania się oraz osadzania na dnie naczynia. Niestety, takiego produktu nie da się zakupić w Polsce, ale można zrobić go samodzielnie. Czytaj więcej »

    szunia

  • Jak przyrządzić oryginalną Caipirinhe?

    Caipirinhe, której trudna do wymówienia nazwa kojarzy się z czymś zupełnie nieznanym i egzotycznym, to drink rodem z Brazylii. Jest tam niezwykle popularny i czy miejscowi, czy turyści popijają go, nie wyobrażając sobie wieczoru bez tego przysmaku. Skoro jest na tyle ciekawy oraz znany, czemu go nie wypróbować? Skuś się, korzystając z proponowanego poniżej przepisu. Czytaj więcej »

    marcinc

  • Jaka jest różnica między mlekiem pasteryzowanym a UHT?

    Półki w sklepach uginają się niejednokrotnie od kartonów oraz butelek z mlekiem. Jest to jeden z podstawowych produktów, które znajdują się w lodówce. Jednak obecne mleko nie jest już takim samym, jakie pijali nasi dziadkowie i babcie. Aby dostać mleko zbliżone do tego sprzed dziesięcioleci, trzeba pojechać na odległą wieś lub szukać na tradycyjnych targach, a na to nie każdy ma czas oraz ochotę. Znacznie częściej sięga się po mleko, które poddawane jest obróbce, w wyniku której jest znacznie dłużej świeże, choć niekoniecznie może okazać się zdrowsze. Czytaj więcej »

    agau

  • Jak przygotować wiśniowy kompot na zimę?

    Lato to pora jedzenia owoców, lecz nie tylko. To również początek szykowania przetworów na zimę. Jeśli owoców jest dużo, nie ma sensu czekać, ale korzystać przygotowując dżemy, powidła i inne smakołyki. Na liście przysmaków znajduje się także kompot wiśniowy, który jest pozycją obowiązkowa w każdej spiżarce i pozwala zimą wrócić do smaków lata. Oto sprawdzona receptura. Czytaj więcej »

    pati

  • Jak przygotować shake kokosowy na lato?

    Kokos nieodmiennie kojarzy się z egzotyką, z wakacjami na plaży i dlatego wraz z nadejściem upalnych dni dobrze jest przygotować napój z kokosowym posmakiem. Oczywiście najfajniej byłoby leżeć z kokosową skorupką na wyspie po drugiej stronie świata, jednak jeżeli nie można tego zrobić, musi wystarczyć domowy balkon oraz shake kokosowy. Oto podpowiedź, jak go zrobić. Czytaj więcej »

    borgiria

  • Jak przygotować mrożoną wodę szałwiowo-jeżynową?

    Upalne lato potrafi dać się we znaki. Ostatnie lata oznaczały szybkie pojawienie się upałów, co oznacza, że trzeba szybko zacząć stosować środki chłodzące, czyli napoje. Najlepiej, aby orzeźwiały, chłodziły i doskonale smakowały. Jednym z połączeń, które spełniają takie oczekiwania, jest połączenie jeżyn z aromatyczną szałwią. Poza smakiem ma ona tę zaletę, że wpływa na ograniczenie pocenia. Czytaj więcej »

    wixiarz

  • Jak zrobić smaczną wodę smakową?

    Woda smakowa to wspaniałe orzeźwienie na lato, kiedy najbardziej się tego pragnie. Jej zaletą jest nie tylko prostota wykonania, lecz również możliwość przyrządzenia jej w dowolnym smaku. Codziennie można przygotować coś innego i każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie. Oto kilka pomysłów na bardzo dobrą wodę do popijania w upalne, wiosenne bądź letnie dni. Czytaj więcej »

    pww

  • Oryginalny koktajl Myszka Miki – jak go zrobić?

    Słodki koktajl znajdzie uznanie zarówno u dzieci, jak i dorosłych. W końcu słodycze lubią niemal wszyscy i nikt nie chce z nich zrezygnować tylko dlatego, że skończył osiemnaście lat. Żeby uprzyjemnić sobie popołudnie albo zaskoczyć dzieci podczas urodzinowej imprezy, najlepiej zrobić koktajl Myszka Miki. Czytaj więcej »

    elkasin

  • Jak przygotować malinowo-limonkową wodę mrożoną?

    Wiosną i latem, jeżeli jest bardzo gorąco, pragnie się jedynie orzeźwienia. Tym samym częściej sięga się po zimne napoje, często słodzone i gazowane. Od lat lekarze przypominają, że nie są to produkty korzystne dla zdrowia – dostarczają konserwantów do organizmu, zbędnego cukru, powodują tycie. Aby tego wszystkiego uniknąć, warto przerzucić się na smakowe wody mrożone. Oto przepis na jedną z nich. Czytaj więcej »

    baabp

  • Pyszna woda arbuzowo-rozmarynowa – jak ją przyrządzić?

    Arbuz jest bardzo orzeźwiający, a szałwia ma specyficzny zapach i przeciwdziała poceniu. Ich połączenie pozwala na stworzenie pełnej aromatu mieszanki orzeźwiającej. Już po pierwszym spróbowaniu uznasz, że lepszego napoju w czasie bardzo gorących dni nie piłaś – wystarczy dzbanek i kilka składników oraz chęci do wypróbowania czegoś nowego. Czytaj więcej »

    lazeka

  • Napój z imbiru i truskawek – jak go przygotować?

    Wraz z ciepłymi dniami nadchodzi ochota na napoje orzeźwiające, w których skład wchodzą sezonowe owoce albo warzywa. Dzięki temu lepiej czuje się wszystkie smaki wiosny oraz lata, jak również większą przyjemność delektowania się napojem w czasie popołudniowego odpoczynku. Lemoniada cytrynowa to standard znany każdemu, jednak połączenie truskawek z imbirem jest znacznie oryginalniejsze, a równie smaczne. Oto prosty sposób, jak go przyrządzić. Czytaj więcej »

    marlenas

  • Jak wykonać zaskakujący napój z arbuza i lemoniady?

    Arbuz to jeden z najbardziej orzeźwiających owoców, jakie pojawiają się każdego roku. Poza jedzeniem ich na surowo, można przyrządzić z nich doskonały napój na upalne popołudnia, na imprezy w ogrodzie, na spotkania z przyjaciółmi, na urozmaicanie wakacji. Wystarczy skorzystać z naszego przepisu, aby odkryć nowe doznania smakowe. Czytaj więcej »

    dawka

Advertising
Advertising