Advertising
Zakumaj.pl

Jak zrobić pyszne tosty francuskie z bananami?

Opiekun artykułu: kubowa
Jak zrobić pyszne tosty francuskie z bananami?

Jak zrobić pyszne tosty francuskie z bananami?

Coś słodkiego na śniadanie od razu pobudza do działania. Nie oznacza to jednak konieczności zjedzenia batonika zamiast czegoś pożywniejszego, lecz wybrania takiego dania, które z powodzeniem nasyci oraz pobudzi. Tosty francuskie są w tej sytuacji doskonałym rozwiązaniem. Jeśli nie wiesz, jak je wykonać, z chęcią podpowiemy.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Żeby przyrządzić doskonałe i słodkie tosty francuskie z owocami, niezbędne jest zgromadzenie zawczasu odpowiednich składników. Wśród nich potrzebne są przede wszystkim:
    * 8 kromek chleba tostowego razowego,
    * 2 jajka,
    * 4 łyżki mleka,
    * 1 łyżeczka miodu,
    * 2 łyżeczki oleju,
    * 2 banany,
    * cynamon mielony.
    Gotowe tosty można również polać lukrem zrobionym z:
    * cynamonu,
    * 3 łyżek cukru pudru.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Do głębokiego talerza wbić jajka. Dodać mleko, miód oraz cynamon w ilości wedle własnego uznania. Trzeba jednak pamiętać, że cynamon ma dość dominujący smak, więc jeśli doda się go za dużo, może przytłoczyć smak potrawy.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Trzymając każdą z kromek widelcem, moczyć je w jajku z dodatkami, po czym kłaść na patelnię. Smażyć z każdej strony około 1 minutę, żeby tosty zarumieniły się mocno. Każdy z gotowych tostów kłaść na blachę do pieczenia, układając jeden obok drugiego.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Cukier puder wymieszać z cynamonem. Banany obrać ze skórki i pokroić na plasterki. Kłaść grubą warstwą na każdym toście, a następnie polać lukrem. Wsunąć blachę do piekarnika, smażąc jeszcze przez kilka minut, aż do momentu rozpuszczenia się cukru.

    Podawać od razu po przygotowaniu, kiedy tosty są jeszcze bardzo gorące. Smacznego!

Popularne tagi
  • szczypiorek
  • owoce lasu
  • podawanie murzynka
  • pieprz
  • jaja na twardo
  • baranina
  • buraki
  • tort ananasowy
  • przygotowanie polewy
  • wędzony boczek
  • kubek
  • puszysta babka
  • mrożone wino
  • przysmak grzybowy
  • przepis na chleb dyniowy
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising