Advertising
Zakumaj.pl

jak zrobić pyszny deser owocowy z sosem jogurtowym?

Opiekun artykułu: hanaana
Wymagany czas: 30 min.
jak zrobić pyszny deser owocowy z sosem jogurtowym?

jak zrobić pyszny deser owocowy z sosem jogurtowym?

Gdy sezon na owoce jest w pełni, nie warto się wahać – trzeba kupować, jeść i robić z nich zachwycające desery. Owocowy podwieczorek ma tę zaletę, że może być wykonany na różne sposoby, z różnymi dodatkami. Jeśli aktualnie nie posiadasz własnego pomysłu na smaczną przekąskę, proponujemy Ci pucharek owoców z sosem jogurtowym. Spróbuj wykonać go sam.

Advertising
Advertising
  • Jakie składniki są potrzebne?

    Jakie składniki są potrzebne?

    Do wykonania smacznego deseru niezbędne są świeże składniki, pomiędzy którymi powinny znaleźć się:

    * 2 kiwi,

    * 2 banany,

    * 1 szklanka truskawek,

    * 1 puszka ananasów (można zamienić na brzoskwinie),

    * 1 jogurt naturalny (200 ml),

    * 250 g śmietany kremówki,

    * cukier waniliowy.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Puszkę z ananasem odsączyć z syropu. Można go wylać albo przelać do szklanki, jest słodki, więc nadaje się do popijania albo do wykorzystania przy robieniu kremu do ciasta biszkoptowego. Plasterki ananasa pokroić na kawałki. Odłożyć na bok lub przełożyć do miski.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić na ćwiartki albo plasterki, wedle uznania. Kiwi oraz banana obrać ze skórki. Pokroić na plasterki, a następnie jeszcze na połówki. Wszystkie owoce włożyć do jednej miski i wymieszać, tworząc coś na kształt sałatki owocowej. Podzielić uzyskaną sałatkę do pucharków, miseczek lub wysokich szklanek, w zależności od tego, w czym chce się podać deser.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Do miski przelać zimną kremówkę. Zacząć ubijać ją mikserem na puszystą, sztywną bitą śmietanę. Pod koniec ubijania dodać jogurt, nie zaprzestając miksowania. Dosypać cukier waniliowy i zamieszać całość łyżką. Tak przygotowanym sosem polać zawartość wszystkich pucharków z owocami. Przed podaniem można schłodzić je przez 10 minut w lodówce. Następnie podawać i jeść ze smakiem.

Popularne tagi
  • przepis na sorbet arbuzowy
  • toffi
  • mus jogurtowo-truskawkowy
  • galaretka z wódką
  • orzeźwienie
  • deser z truskawkami
  • sposób wykonania galaretki
  • arbuz
  • przysmak
  • zamrażalnik
  • maliny
  • chipsy jabłkowe
  • przepis na brzoskwinie z czekoladą i imbirem
  • mus malinowy
  • owocowy motyl
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising