Zakumaj.pl

Jak zrobić deser z dyni i puddingu waniliowego?

Wymagany czas: 30 min.
Jak zrobić deser z dyni i puddingu waniliowego?

Jesienią deser o smaku dyni to obowiązek. Przynajmniej raz – oczywiście jeśli lubisz dynię – powinnaś zjeść go na podwieczorek. Dyniowe przysmaki mogą być wykonywane oraz podawane w różnej formie oraz z różnymi dodatkami. W poniższym artykule proponujemy deser dyniowo-waniliowy, który wprost rozpływa się w ustach i jest łatwy do wykonania.

  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Przed przystąpieniem do działania konieczne jest zebranie odpowiednich składników, które pomogą w uzyskaniu dobrego deseru. Wszystkie produkty powinny być świeże, a wśród nich najważniejsze to:
    * 220 g piure z dyni,
    * 170 g mascarpone,
    * 100 g wody wyciśniętej z dyni,
    * 40 g cukru,
    * 1 łyżeczka aromatu waniliowego,
    * 2 łyżki żelatyny,
    * dodatki: sos czekoladowy, bita śmietana, świeże zioła, czekoladowa posypka.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Z przygotowanego piure dyniowego odcisnąć jak najwięcej wody, żeby uzyskać jej aż 100 g. Po zyskaniu takiej ilości przelać ją do rondelka i postawić naczynie na piecu, zaczynając podgrzewać na niewielkim ogniu. Przełożyć do wody piure dyniowe, zamieszać, a następne doprowadzić całość do wrzenia.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Do wrzącej masy dyniowej dodać serek mascarpone, cukier oraz aromat waniliowy. Wymieszać dokładnie, a następnie pozostawić do gotowania na 5 minut. Warto raz po raz zamieszać, aby nie doprowadzić do przypalenia się mikstury. Po tym czasie odstawić garnek z pieca na bok, żeby cała masa przestygła.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Żelatynę przesypać do kubka i zalać odrobiną zimnej wody, żeby dokładnie się rozpuściła. Pozostawić, aż efekt będzie odpowiedni, po czym przelać żelatynę do masy dyniowo-waniliowej – energicznie zamieszać. Gotową masę przelać do niewielkich salaterek i pozostawić do całkowitego ostudzenia, a następnie włożyć do lodówki. Trzymać w lodówce aż do całkowitego zastygnięcia, po czym podawać z dowolnym sosem, z czekoladą, bitą śmietaną albo świeżymi ziołami – wedle uznania.