Prosty sposób na smaczne i zdrowe chipsy jabłkowe

Prosty sposób na smaczne i zdrowe chipsy jabłkowe
Chipsy jabłkowe to jeden z przysmaków ze sklepów ze zdrową żywnością. Sprzedawane w niewielkich paczkach stanowią bardzo dobrą przekąskę na deser albo na drugie śniadanie. Zamiast kupować paczki, w których jest w sumie niewiele kawałków jabłka, lepiej zrobić je samodzielnie i mieć zawsze pod ręką.
- Potrzebne produkty spożywcze  - Żeby bez problemu zrobić smaczne chipsy, konieczne jest przygotowane kilku składników. Jest ich niewiele, dlatego samodzielne robienie chipsów nie powinno zniechęcać. Potrzebne są jedynie: - * jabłka, - * cynamon, - * cukier. 
- Krok pierwszy  - Jabłka bardzo dokładnie umyć i wytrzeć do sucha. Pozbyć się ogonków i listków, jeśli znajdują się przy owocach. Pokroić wszystkie jabłka na plasterki o grubości maksymalnie 2 – 3 mm. Po dojściu nożem do gniazda nasiennego wyciąć je i kroić dalej.Ze względu na dużą tendencję jabłek do ciemnienia warto namoczyć je w mieszance soku z cytryny z odrobiną soli – moczenie powinno trwać 15 minut. 
- Krok drugi  - Suszenie jabłek najlepiej przeprowadzić ma siatce od suszarki, jednak równie dobrze sprawdza się blacha do pieczenia z piekarnika. Blachę zakryć papierem do pieczenia i układać na nim plasterki jabłek. Posypać je dokładnie cukrem oraz cynamonem – dowolną ilością, w zależności od sympatii dla tej przyprawy. 
- Krok trzeci  - Pełną jabłek blachę wsunąć do piekarnika. Nastawić piekarnik na 70 stopni Celsjusza i pozostawić piekarnik uchylony. Suszyć w taki sposób przez kilka godzin, aż jabłka staną się sztywne. Gdy do tego dojdzie, zwiększyć temperaturę do 100 stopni. Suszyć kolejną godzinę i dopiero wtedy wyjąć jabłka z pieca.Szybszą metodą jest wsunięcie blachy z jabłkami do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i suszenie 30 minut. Jabłka na początku będą miękkie, jednak wraz z ostygnięciem stwardnieją, stając się chipsami, które miło przegryzać podczas oglądania filmu albo czytania książek. 


















