Advertising
Zakumaj.pl

Mus czekoladowy po niemiecku – jak go przyrządzić?

Opiekun artykułu: aman
Wymagany czas: 20 min.
Mus czekoladowy po niemiecku – jak go przyrządzić?

Mus czekoladowy po niemiecku – jak go przyrządzić?

Niemiecka kuchnia pełna jest kuszących słodyczy, które mogą urozmaicić popołudnie. Jeżeli lubisz czekoladę i szukasz czegoś nowego, jest to deser dla Ciebie. Poza doskonałym smakiem ma jeszcze jedną zaletę – można go przygotować w 5 minut.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne produkty spożywcze

    Potrzebne produkty spożywcze

    Podstawą przygotowania smacznego deseru jest zebranie odpowiednich składników spożywczych, wśród których znajdują się:
    * 1 szklanka śmietany kremówki,
    * 1 szklanka jogurtu naturalnego,
    * 1/4 szklanki kakao,
    * 1/4 szklanki cukru pudru,
    * 1 łyżka prażonych wiórków kokosowych,
    * 1 łyżka wiórków czekoladowych,
    * 1 łyżka orzechów włoskich.
    Jeśli chcesz zrobić deser nieco bardziej kaloryczny, wówczas można wykorzystać 2 szklanki śmietany zamiast śmietany i jogurtu.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Śmietana i jogurt powinny być bardzo zimne. Kremówkę przelać do miski i zacząć ubijać, aż utworzy się puszystą, sztywną masę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder, ubijając jeszcze przez jakiś czas, aż uzyska się lśniącą pianę.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Po uzyskaniu odpowiednio puszystej bitej śmietany zacząć dodawać kakao, cały czas mieszając oba elementy, aż do całkowitego rozmieszania kakao w białym puchu. Jest to już praktycznie gotowy mus, jednak nie powinien być od razu jedzony. Należy go włożyć do lodówki na minimum 15 minut – najlepiej sprawdzi się pozostawienie go na 30 minut, jednak nie każdy wielbiciel czekolady jest w stanie tyle wytrzymać.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Gotowy mus przełożyć do pucharków – z podanych składników można uzyskać 4 porcje deseru. Mus w naczyniach ozdobić prażonymi wiórkami kokosowymi, orzechami oraz kawałkami czekolady. Czekoladę można dodać również na etapie wsypywania kakao do śmietany, jednak jest to decyzja indywidualna. Ozdobiony mus czekoladowy od razu podawać i konsumować z przyjemnością.

Popularne tagi
  • miód
  • domowy batonik
  • starta czekolada
  • kawa z bitą śmietaną
  • papilotki
  • stolnica
  • kubeczki czekoladowe
  • ciastka oreo
  • ciasteczka orzechowe
  • przepis na ciasteczka śmietankowe
  • podwieczorek z popcornu
  • przygotowanie kremu rabarbarowego
  • masa jajeczna
  • domowe masło orzechowe
  • pierniki bożonarodzeniowe
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising