Advertising
Zakumaj.pl

Jak zrobić pyszny tatar z wędzonego łososia?

Opiekun artykułu: czarnakika
Wymagany czas: 25 min.
Jak zrobić pyszny tatar z wędzonego łososia?

Jak zrobić pyszny tatar z wędzonego łososia?

Łosoś podawany jest zazwyczaj w kształcie dzwonków lub plasterków opiekanych z obu stron. Jednak jeśli chcesz stać się mistrzem w przyrządzaniu łososia, musisz zostawić tę formę i spróbować czegoś nowego, mianowicie tatara z wędzonego łososia. Jest to elegancka przystawka, którą podaje się ładnie przyozdobioną, aby zachęcić oraz podkreślić delikatność jej smaku. Oto podpowiedź, jak ją zrobić.

Advertising
Advertising
  • Jakie składniki są niezbędne?

    Jakie składniki są niezbędne?

    Zrobienie smacznego tatara z łososia wędzonego wymaga przede wszystkim zgromadzenia odpowiednich składników, których główną zaletą powinna być świeżość. Pomiędzy nimi muszą znaleźć się:

    * łosoś wędzony,

    * cebula czerwona,

    * koperek,

    * ogórek zielony,

    * oliwa z oliwek,

    * pieczywo pełnoziarniste,

    * pieprz biały,

    * liście cykorii.

    Składniki nie są podane w konkretnej ilości, gdyż tatara można zrobić zarówno na jedną kanapkę, jak i w większej ilości.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Łososia pokroić w bardzo drobną kostkę. Im drobniejsza kostka, tym lepiej. Zielonego ogórka umyć dokładnie, po czym obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Ogórek wypuści trochę soku, więc należy odcisnąć go, ściskając starte warzywo w dłoniach, aż przestanie wyciekać z niego zielona woda.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Cebulę czerwoną pozbawić łupinki. Dokładnie posiekać całą na drobną kosteczkę. Wrzucić ogórka, łososia oraz cebulę do miski. Wymieszać wszystko bardzo dokładnie, aż stworzy się swego rodzaju papka.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Pod koniec mieszania składników zacząć dolewać oliwę z oliwek, cały czas kontrolując jej ilość. Tatar powinien tworzyć dość gładką, jednolitą konsystencję połączona odrobiną oliwy. Nie może być jej za dużo i nie powinna wyciekać z dania. Po dodaniu oliwy dodać przyprawy: pieprz, koperek oraz sól i jeszcze raz dobrze wymieszać wszystko. Tatar z wędzonego łososia podawać na listkach cykorii, w towarzystwie pieczywa pełnoziarnistego. Takie danie jest bardzo dobre na przystawkę, jak również na przekąskę na drugie śniadanie.

Popularne tagi
  • mrożone ciasto filo
  • szparagi z szynką
  • wiosenna sałatka
  • farsz z awokado
  • sposób na domowe chipsy
  • potrawa świąteczna
  • papryka
  • smażony camembert
  • sos do warzyw
  • danie z jajka
  • sposób wykonania pasztetu drobiowego
  • upał ochłodzenie
  • papryka mielona
  • domowe jedzenie
  • masło
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising