Advertising
Zakumaj.pl

Jak przyrządzić szparagi z grzybami i cytryną?

Opiekun artykułu: sukces
Wymagany czas: 30 min.
Jak przyrządzić szparagi z grzybami i cytryną?

Jak przyrządzić szparagi z grzybami i cytryną?

Szparagi mogą być pyszną przekąską oraz daniem na kolację, zwłaszcza jeżeli są chrupiące i mają doskonały aromat. Jednak nie każdy wie, w jaki sposób przygotować szparagi, jeszcze z dodatkami, mimo że nie jest to nic trudnego. Wystarczą dobre składniki oraz dobry przepis, a potem doprowadzenie szparagów do oczekiwanego stanu. Spróbuj i zjedz.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Żeby wykonać danie pyszne i zdrowe, trzeba przygotować dobrej jakości produkty, wśród których powinny znaleźć się:

    * 1/2 kg szparagów,

    * masło,

    * pieprz,

    * sól,

    * 15 dkg podgrzybków.

    Przydadzą się również składniki na sos maślano-cytrynowy, który pogłębi smak warzyw. Są to:

    * 1/4 szklanki soku cytrynowego,

    * 1/4 szklanki masła,

    * 1/2 łyżeczki musztardy,

    * sól.

  • Pierwszy krok

    Pierwszy krok

    Na początku rozgrzać piekarnik do temperatury 220 stopni Celsjusza. Następnie zająć się szparagami. Umyć je i odciąć twarde końcówki. Położyć na blaszce jedno obok drugiego – najlepiej blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia – i wysmarować oliwą z oliwek albo olejem kokosowym. Posypać pieprzem i solą dla lepszego smaku.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Wsunąć blachę do piekarnika na 15 minut i przypiekać, dopóki szparagi dokładnie się nie zarumienią. Powinny przy tym lekko zmięknąć.W czasie kiedy szparagi będą się przypiekały, przejść do przygotowania grzybów. Pokroić je na równe plasterki. W garnku lub na patelni z wysokimi brzegami roztopić 2 łyżki masła. Podsmażać na małym ogniu do czasu, aż grzyby zmiękną. Gotowe grzyby przełożyć na talerz, jednak patelni lub garnka jeszcze nie myć, ponieważ przyda się do dalszego wykorzystania.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Do garnka lub na patelnię wrzucić masło na sos. Dodać musztardę oraz sok cytrynowy, cały czas mieszając i rozpuszczając tłuszcz na wolnym ogniu. Doprawić do smaku odrobiną soli, zdejmując garnek z pieca dopiero, gdy sos zacznie gotować się i nieco zgęstnieje.Upieczone szparagi ułożyć na talerzu, po czym posypać grzybami i polać sosem. Tak przygotowane danie podawać i zjadać ze smakiem o dowolnej porze dnia.

Popularne tagi
  • sposób na miękką kukurydzę
  • gofry
  • ostra musztarda
  • kuchnia włoska
  • przysmak dla dziecka
  • drożdżowe placki ziemniaczane
  • parówki smażone
  • przepis na brukselkę z sosem pomidorowym
  • podwieczorek
  • pieczenie zapiekanek
  • spotkanie towarzyskie
  • kulki dyniowe
  • frytki z piekarnika
  • mąka
  • mięso
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising