Advertising
Zakumaj.pl

Parówki w cieście – przysmak dla dziecka

Opiekun artykułu: giesiek
Parówki w cieście – przysmak dla dziecka

Parówki w cieście – przysmak dla dziecka

Parówki to wielki przysmak dzieci, choć również dorośli sięgają po nie od czasu do czasu. Żeby urozmaicić maluchowi wieczorne posiłki, można przygotować coś zaskakującego, parówkę w cieście, smaczną, a jednocześnie bardziej sycącą niż sama parówka z ketchupem. W poniższym artykule podajemy przepis na wyjątkowo smaczną wersję tego przysmaku.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Żeby parówki w cieście wyszły smaczne i zachwyciły każde dziecko, potrzebnych będzie kilka składników spożywczych, wśród nich następujące:
    * 10 parówek,
    * 30 dag mąki pszennej,
    * 2 dag drożdży piekarskich,
    * 2/3 szklanki ciepłej wody,
    * 4 łyżki oleju,
    * 1/2 łyżeczki soli.

  • Krok pierwszy

    W ciepłej, lecz nie gorącej wodzie rozpuścić drożdże. Mąkę wsypać do szerokiej miski i wlać wodę z drożdżami. Dodać sól oraz olej i zacząć wyrabiać. Gdy wszystkie składniki będą połączone, należy odstawić miskę – można ją przykryć czystą szmatką – do wyrośnięcia na 30 minut.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Kiedy ciasto wyrośnie, można przełożyć je na stolnicę, obsypaną mąką, zagnieść kilka razy, po czym rozwałkować.Płaskie ciasto pokroić nożem albo radełkiem do pizzy na kwadraty o grubości maksymalnie 0,5 cm. Na środek każdej położyć parówkę, po czym owinąć ciasto wokół niej.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Gotowe parówki w cieście układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i oprószonej mąką. Po zapełnieniu całej blachy wsunąć ją do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza.Piec 20 minut. Ciasto wokół parówek powinno podnieść się delikatnie, a przede wszystkim zarumienić. Gdy do tego dojdzie, parówki można wyjąć i podawać. Są smaczne, chrupiące i świetnie smakują z ketchupem albo innym sosem do przekąsek. Smacznego!

Popularne tagi
  • przysmak dla dziecka
  • parówki na śniadanie
  • składniki spożywcze
  • składniki na placki
  • sposób na miękką kukurydzę
  • kalarepa
  • przepis na nadziewane jalapeno
  • nadziewane jabłka
  • przepis na ziemniaki z parmezanem
  • parówki
  • pierś z kurczaka
  • nabiał
  • danie warzywne
  • sos koperkowy
  • deser
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising