Advertising
Zakumaj.pl

Jakie jedzenie poprawia odporność?

Opiekun artykułu: bronx
Jakie jedzenie poprawia odporność?

Jakie jedzenie poprawia odporność?

Jesień, zima oraz wczesna wiosna to czas, kiedy nasza odporność spada i łatwo o zachorowanie. Można je wspomóc na różne sposoby. Popularne jest łykanie tabletek zawierających witaminy oraz niezbędne składniki mineralne, jednak znacznie zdrowsze i skuteczniejsze jest odpowiednie jedzenie. Składniki odżywcze, które są w nim dostarczane, organizm przyswaja lepiej i ma z nich więcej pożytku niż z chemicznych odpowiedników.

Advertising
Advertising
  • Kiełki roślin

    Kiełki cieszą się rosnącą popularnością i nie dzieje się to bez powodu. Nie tylko są łatwe w domowej uprawie, ale przede wszystkim są niezwykle zdrowe. Kiełkujące rośliny zawierają w sobie cały zestaw niezbędnych do wzrostu składników, które po zjedzeniu ich na kanapce lub w sałatce przenikają do organizmu. Zawierają dużo białka oraz witaminy E, niezbędnych do prawidłowego rozwoju i regeneracji komórek organizmu. Poprawiają stan układu odpornościowego, a ich wielką zaletą jest używanie ich na różne sposoby – w sałatkach, zupach, na kanapkach, jako dodatku do jogurtów.

  • Brokuły

    Brokuły

    Chociaż wiele osób jest uprzedzonych do brokułów ze względu na ich charakterystyczny zapach w czasie gotowania, lepiej nie usuwać ich z diety. Jest to jedno z najzdrowszych zielonych warzyw, które potrafi chronić organizm przed uszkodzeniami wewnętrznymi. Znajdują się w nim witaminy A i C, które są przeciwutleniaczami odpowiedzialnymi za zdrową pracę komórek oraz ich zabezpieczenie przed wirusami.

  • Czosnek

    Czosnek

    Czosnku nie trzeba nikomu przedstawiać. Znany jest od wieków i uznaje się go za najlepszy produkt spożywczy wspomagający zdrowie. Jeżeli jada się go sporo w ciągu tygodnia, łatwiej ustrzec się przed zachorowaniem oraz przed infekcjami grzybiczymi w organizmie. Wzmacnia on układ immunologiczny oraz zapewnia ochronę przed infekcjami powodowanymi zarówno przez wirusy, jak i bakterie. W przypadku zachorowania zachowuje się jak antybiotyk i leczy, nie powodując przy tym żadnych skutków ubocznych.

  • Dynia

    Dynia

    Korzystając z tego, że dynia to roślina jesienna, warto włączyć ją w dużej ilości do codziennego jadłospisu. Jest to roślina, która doskonale wspomaga odporność w newralgicznym jesienno-zimowym okresie. Posiada cały komplet witamin zwalczających infekcje – witaminę A, E oraz C, a dodatkowo magnez, wapń i potas. Jedząc codziennie zupę z dyni lub nawet surową dynię, można odsunąć od siebie ryzyko przeziębienia.

  • Olej lniany

    Sałatki są lubiane przez wielu i w czasie jesieni oraz zimy są jednym z podstawowych składników obiadu. Mają zapewnić zdrowie i odporność. Zrobią to lepiej, jeżeli doda się do nich olej lniany. Zawiera on kwasy omega-3, które pobudzają układ immunologiczny do działania poprzez zwiększenie wytwarzania prostaglandyn, zwiększających ochronę ciała.

Popularne tagi
  • zapalenie zębów
  • aromaterapia
  • lekarz
  • sposoby leczenia gardła
  • szałwia
  • wizyta u lekarza
  • woda z sola
  • rotawirusy
  • ból głowy
  • sposoby na anginę
  • wysuszenie gardła
  • woda morska
  • domowe leczenie chrypki
  • zapalenie pęcherza
  • uporczywy kaszel
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising