Advertising
Zakumaj.pl

Jesienna zupa marchewkowa z imbirem

Opiekun artykułu: niezbedny
Jesienna zupa marchewkowa z imbirem

Jesienna zupa marchewkowa z imbirem

Nawet jeśli jesień jest słoneczna i przyjemna, temperatura spada i coraz częściej marzy się o czymś rozgrzewającym na obiad. Popijanie herbaty to miła perspektywa, przynosząca ukojenie ciału, lecz znacznie lepiej sprawdza się wypełnienie żołądka czymś konkretnym oraz bardzo ciepłym. Może tym być zupa z dodatkiem imbiru. Poniżej przedstawiamy, jak ją wykonać.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki

    Niezbędne składniki

    Wykonanie zupy nie jest trudne, jednak konieczne jest użycie do jej przygotowania świeżych i dobrych jakościowo produktów, wśród których znajdą się:
    * 250 g marchwi,
    * 300 ml bulionu,
    * 60 ml śmietany 18%,
    * 1 pietruszka,
    * 1 cebula,
    * 1 łyżeczka startego imbiru,
    * 1/2 łyżeczki skórki pomarańczowej,
    * 2 łyżki masła,
    * pieprz,
    * sól,
    * 2 kromki chleba (opcjonalnie).

  • Krok pierwszy

    Masło przełożyć do garnka i zacząć roztapiać. Cebulę obrać z łupinek i posiekać na drobne kawałki. Gdy masło przybierze formę płynną, wrzucić cebulę i zeszklić ją, uważając, żeby nie przypiekła się ani nie stała się mocno brązowa.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Marchewki umyć, obrać ze skórki i pokroić na plasterki. Po podsmażeniu cebuli dodać do niej kawałki marchewki. Korzeń pietruszki również obrać i pokroić. Natkę zostawić do późniejszego wykorzystania, natomiast kawałki pietruszki wrzucić do garnka. Gotować całość pod przykryciem przez 15 minut. Warzywa powinny stać się miękkie.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Do miękkich warzyw wlać bulion, dodać skórkę pomarańczową i imbir starty na tarce o niewielkich oczkach. Jeżeli nie jest się wielbicielem skórki pomarańczowej (nie każdy ją lubi), zamiast niej można dodać do zupy 1 łyżkę soku pomarańczowego. Całość doprowadzić do wrzenia, przykryć garnek i pozostawić na średnim ogniu przez 30 minut.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Gorącą zupę zdjąć z kuchenki. Przelać zawartość garnka do miksera, zmiksować do powstania gładkiej masy, po czym ponownie przelać do garnka i znów podgrzewać. Dodać śmietankę, doprawić solą i pieprzem. Gotować przez 5 minut. Z kromek chleba można przygotować grzanki, jednak nie jest to konieczne.Bardzo ciepłą zupę przelewać do misek. Posypać posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Popularne tagi
  • zupa jarzynowa
  • święto
  • kefir
  • feta
  • chleb ciemny
  • białe wino
  • zupa dyniowa z ryżem
  • płatki migdałów
  • przepis na zupę krem
  • krem z pieczarek
  • olej
  • ser feta
  • zupa z buraków
  • mąka ziemniaczana
  • prażone pestki dyni
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising