Advertising
Zakumaj.pl

Pyszny śląski żur – jak go przyrządzić?

Opiekun artykułu: kiwigron
Pyszny śląski żur – jak go przyrządzić?

Pyszny śląski żur – jak go przyrządzić?

Śląski żurek to potrawa szeroko znana i rozpoznawana w całej Polsce. Jest dobrą zupą na każdy dzień, zwłaszcza jeśli potrzebuje się sycącego dania. Jednak bywa również podawany w czasie uroczystego śniadania wielkanocnego. Jeśli ma się ochotę spróbować pysznego dania, wystarczy sięgnąć po instrukcje zawarte w przedstawionym przepisie.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Przede wszystkim przed rozpoczęciem gotowania należy zgromadzić wszystkie potrzebne składniki spożywcze, koniecznie dobrej jakości. Potrzebne są:
    * 4 l wody,
    * 1/2 l zakwasu,
    * 30 dag boczku wędzonego,
    * 40 dag kiełbasy zwyczajnej,
    * 50 dag ziemniaków,
    * 70 dag kości wędzonej,
    * 1 cebula,
    * 2 ziarna ziela angielskiego,
    * 3 ząbki czosnku,
    * 3 liście laurowe,
    * majeranek,
    * pieprz,
    * sól,
    * 2 – 3 jajka.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Kość wołową umyć pod bieżącą wodą i przełożyć do garnka. Zalać wodą i postawić całość na średnim gazie. Wrzucić ziele angielskie oraz liście laurowe i gotować.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Ziemniaki obrać i opłukać pod zimną wodą. Pokroić w kostkę, po czym wrzucić do gotującego się wywaru. Gotować, aż będą miękkie.W czasie kiedy ziemniaki będą gotowały się w mięsnym wywarze, pokroić na kawałki cebulę, boczek oraz kiełbasę. Podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju, aż oba produkty zbrązowieją lekko. Wrzucić mięso do przyszłej zupy. Zagotować.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Dolać do wywaru zakwas, wymieszać i po raz kolejny zagotować. Czosnek obrać z łupinki i posiekać, po czym wrzucić do żurku. Doprawić pozostałymi przyprawami i gotować jeszcze przez 10 minut, aby żurek nabrał smaku.

    W osobnym garnuszku ugotować jajka na twardo. Po przelaniu zupy do miseczek ozdobić ją ćwiartkami jaj oraz 1 łyżką śmietany. Podawać, kiedy żurek jest jeszcze bardzo gorący. Smacznego!

Popularne tagi
  • zupa z parówkami
  • sposób na zupę z cukinii
  • zupa krem z kurczaka
  • przepis na rosyjską zupę rybną
  • soczewica
  • zupa kalafiorowa
  • danie główne
  • ziele angielskie
  • śląski żur
  • przepis na zupę brokułową
  • przyprawianie zupy
  • chłodnik
  • drób
  • cebula
  • ogórek
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising