Advertising
Zakumaj.pl

Jak przygotować smaczne kanapki wegetariańskie Monte Cristo?

Opiekun artykułu: olap
Wymagany czas: 20 min.
Jak przygotować smaczne kanapki wegetariańskie Monte Cristo?

Jak przygotować smaczne kanapki wegetariańskie Monte Cristo?

Zdarza się, że niektórym wegetarianizm kojarzy się z jedzeniem tylko sałaty, co jest oczywistym błędem. Istnieje wiele posiłków wegetariańskich, które mają zachwycający smak. Wśród nich znajdują się również kanapki – zwłaszcza jedna z najbardziej znanych, kanapka Monte Cristo. W oryginale wysypuje z dodatkiem szynki, lecz warto zmodyfikować tę wersję.

Advertising
Advertising
Warto zapamiętać:

W kanapce znajduje się sporo składników odżywczych, w tym witamina A oraz witamina C.

  • Jakie składniki są potrzebne?

    Jakie składniki są potrzebne?

    Żeby kanapka Monte Cristo w wersji wegetariańskiej była dobra i zdrowa, konieczne jest zaopatrzenie się w następujące składniki:

    * 8 kromek chleba pełnoziarnistego,

    * 4 szklanki szpinaku,

    * 1 szklanka papryki przypieczonej,

    * 2 małe awokado,

    * 4 jajka,

    * 1/4 szklanki mleka,

    * 3/ szklanki serka ricotta,

    * 1 łyżka musztardy,

    * 1 łyżka bazylii suszonej,

    * czosnek granulowany,

    * pieprz,

    * sól.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Jajka wbić do miski, dolać mleko, po czym ubić wszystko dokładnie trzepaczką do jaj. Po ubiciu odstawić miskę na bok i sięgnąć po drugą miskę. Przełożyć do naczynia serek ricotta, po czym doprawić musztardą, czosnkiem, pieprzem, solą. Wszystko dokładnie wymieszać, aż powstanie aromatyczna, jednolita masa. Wsypać bazylię i jeszcze raz zamieszać.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Awokado obrać ze skórki, przeciąć na pół i pozbyć się pestki. Pokroić na cienkie plasterki. Każdą z kromek chleba posmarować masą z serka, a na nią nakładać awokado, paprykę oraz kilka listków świeżego szpinaku. Całość zakryć drugą kromką chleba, serkiem w dół. Docisnąć delikatnie.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Na czystej patelni rozgrzać olej. Przygotowane kanapki maczać dokładnie w masie jajecznej i kłaść na patelnię. Smażyć 3 – 4 minuty z każdej strony, żeby potrawa uzyskała ładny brązowy kolor. Od razu po przypieczeniu kanapek na patelni, podawać, ponieważ kanapka Monte Cristo najlepiej smakuje na ciepło. Smacznego i na zdrowie!

Popularne tagi
  • impreza
  • majonez
  • kukurydza
  • masło owocowe
  • przepis na tosty z tuńczykiem
  • zioła
  • bruschetta
  • składniki spożywcze
  • tosty ze szpinakiem
  • caprese
  • kuchnia włoska
  • tuńczyk
  • menu
  • bagietka
  • ogórek kiszony
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising