Advertising
Zakumaj.pl

Pyszna przekąska – bruschetta z pomidorami

Opiekun artykułu: kanonier
Pyszna przekąska – bruschetta z pomidorami

Pyszna przekąska – bruschetta z pomidorami

Bruschetta to nazwa wciąż znana niewielu osobom. Oznacza przekąskę z chleba z różnymi dodatkami. Może z powodzeniem zastąpić kolację czy podwieczorek albo służyć jako przekąska na przyjęciu. Bywa podawana na wiele sposobów, lecz jednym z najlepszych jest z pewnością bruschetta z awokado i pomidorami.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Aby bruschetta była smaczna i aromatyczna, niezbędne jest zakupienie składników dobrej jakości. Wśród nich powinny znajdować się:
    * 4 pomidory,
    * 3 awokado,
    * 4 kromki chleba,
    * 4 łyżki soku z cytryny,
    * 2 łyżki oliwy z oliwek,
    * 1 łyżeczka papryki mielonej, ostrej,
    * sól,
    * pieprz (opcjonalnie).
    Poza produktami spożywczymi przydatny będzie również duży talerz, papier do pieczenia i średniej wielkości miska.

  • Krok pierwszy

    Chleb do wykonania bruschetty warto kupić w całości, nie krojony w sklepie. Kromki ze sklepu są dość cienkie, a do przekąski lepsze są grube, mające nawet 1,5 centymetra grubości. Lepiej pokroić pieczywo samodzielnie – na krajalnicy albo bardzo ostrym nożem.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Awokado przekroić na połówki. Wyjąć pestkę, a następnie przy pomocy łyżki wydobyć miąższ i przełożyć go do miski. Nie jest to trudne, gdyż miąższ z awokado jest bardzo miękki, zwłaszcza gdy owoc jest dojrzały, a takie najlepiej nadają się do wykonania potrawy.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Zielony miąższ skropić obficie sokiem z cytryny, po czym rozgnieść całość widelcem na gładką masę. Doprawić pieprzem, solą, papryką mieloną i znów wymieszać dokładnie.Kromki chleba posmarować z każdej strony oliwą z oliwek, ale delikatnie. Pieczywo nie musi nią nasiąkać. Następnie ułożyć na blasze do pieczenia lub na patelni grillowej i przypiekać 3 – 5 minut z każdej strony.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Pozbyć się twardych części, a resztę pokroić w kostkę.Chleb posmarować grubo pastą z awokado. Na każdą z kromek nasypać pomidory, ozdobić i doprawić do smaku szczyptą bazylii. Podawać zaraz po przygotowaniu. Smacznego!

Popularne tagi
  • pomidory
  • ser ricotta
  • śniadanie
  • kanapka caprese
  • tuńczyk w sosie własnym
  • przepis na kanapkę z figami i ricottę
  • ruszt
  • impreza
  • panini z czekoladą
  • grzanki z serem i pieczarkami
  • przepis na grzanki z serem i pieczarkami
  • blacha do pieczenia
  • kanapka
  • przepis
  • oliwki czarne
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising