Advertising
Zakumaj.pl

Koktajl bananowo-lodowy – jak go przygotować?

Opiekun artykułu: aniusia
Wymagany czas: 15 min.
Koktajl bananowo-lodowy – jak go przygotować?

Koktajl bananowo-lodowy – jak go przygotować?

Trudno znaleźć lepsze orzeźwienie na upalny dzień niż koktajl z dodatkiem lodów. Popijanie takiego przysmaku chłodzi ciało oraz relaksuje umysł. Koktajl bananowo-lodowy, który prezentuje poniższy artykuł, jest nie tyko sposobem na ochłodę, lecz również deserem dla całej rodziny. Pokochają go dzieci, młodzież oraz dorośli. Wypróbuj, na pewno nie pożałujesz.

Advertising
Advertising
  • Jakie składniki będą potrzebne?

    Jakie składniki będą potrzebne?

    Krokiem podstawowym, niezbędnym przed rozpoczęciem każdej kulinarnej pracy jest zgromadzenie składników – koniecznie świeżych. W przypadku pysznego koktajlu potrzebne będą przede wszystkim:

    * 2 banany,

    * lody waniliowe,

    * lody czekoladowe,

    * mleko,

    * woda mineralna,

    * śmietana słodka.

    Jeżeli chce się ozdobić koktajl przed podaniem, warto przygotować gratisowego banana oraz słomki kolorowe.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Poza składnikami spożywczymi do zrobienia koktajlu lodowego potrzebny będzie mikser lub blender z wysokim kielichem. Wybrane urządzenie dokładnie wyczyścić, umyć, osuszyć oraz podłączyć do gniazdka.Banany obrać ze skórki i pokroić na dość cienkie plasterki, po czym wrzucić do miski i rozpocząć dodawanie kolejnych składników, czyli:

    * 3 łyżek wody mineralnej,

    * 7 łyżek śmietany,

    * 1/2 gałki lodów czekoladowych,

    * 2 gałek lodów waniliowych,

    * 3 szklanek mleka.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Gdy wszystkie elementy znajdą się już w misce, można przejść do ich mieszania poprzez ustawienie miksera na średnie obroty. Wszystkie składniki powinny łączyć się ze sobą, żeby stać się deserem o jednolitej konsystencji. Koktajl nie powinien być zbyt gęsty, dzięki dodaniu do niego sporej ilości mleka.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Gotowy koktajl przelać do szklanek, najlepiej wysokich, i ozdobić według uznania. Dobra będzie ozdoba z bitej śmietany oraz 1 gałki lodów, jeżeli pozostały po zrobieniu deseru. Można również użyć bitej śmietany, startych wiórków czekoladowych albo wiórków kokosowych.

Popularne tagi
  • związek
  • przepis na likier czekoladowy
  • lemoniada arbuzowa
  • towarzystwo
  • słomka
  • dodatek do deserów
  • sok z marchewki
  • napój cytrynowy
  • tequila
  • śniadanie
  • drink arbuzowy
  • ciało
  • przepis na koktajl bananowy
  • wódka.
  • przepis na martini jagodowe
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising