Zakumaj.pl

Kozieradka – uprawa i właściwości

5.0 (razem głosów: 2)
Kozieradka – uprawa i właściwości

Kozieradka to zioło nazywane także greckim sianem lub bożą trawką. Pierwotnie uprawiana była jedynie we wschodniej Europie oraz Azji, jednak została przeniesiona na inne obszary, a ponieważ nie ma wielu wymagań, szybko się zadomowiła praktycznie w większej części świata. Jest ona znana głównie ze swoich walorów smakowych – dodawana jest jako samodzielna przyprawa lub też stanowi składnik znanych mieszanek przypraw, takich jak chociażby curry. Poniżej znajdziesz opis jej innych właściwości, a także podpowiedzi co do jej samodzielnej uprawy.

  • Działa wzmacniająco

    Kozieradkę warto stosować wówczas, kiedy nasz organizm potrzebuje wzmocnienia oraz dodatkowej ochrony. Poleca się ją zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy zagrożenie przeziębieniem czy też grypą jest większe. Można ją także zażywać po długotrwałym przyjmowaniu antybiotyków. Łyżkę zmielonych nasion kozieradki zalej przegotowaną, chłodną wodą i gotuj miksturę przez trzy minuty. Następnie trochę ostudź, aby nie była zbyt gorąca i wypij tak przygotowany napój. Możesz podzielić go na porcje i wypić całą szklankę w ciągu jednego dnia. Nasiona kozieradki są tanie i kupisz je w większości aptek.

  • Pomaga na trawienie

    Pomaga na trawienie

    Regularne przyjmowanie kozieradki wspomoże trawienie. Działa ona bowiem pobudzająco na wydzielanie soku żołądkowego, a także śliny. Dodatkowo przyczynia się do oczyszczenia organizmu z toksyn i, jak już wspomniano, tworzy barierę ochronną dla wątroby.

  • Goi skórę

    Zmielone nasiona kozieradki sprawdzą się także jako lek na wszelkie oparzenia, rany czy owrzodzenia. Powinniśmy kupne nasiona zmielić (można kupić te w formie już sproszkowanej), a następnie zmieszać je z maścią tranową. Ta mieszanka będzie idealna dla procesu gojenia się naszej skóry.

  • Zapobiega wypadaniu włosów

    Zapobiega wypadaniu włosów

    Kozieradka robi furorę także wśród włosomaniaczek, które przyznają, iż skutecznie pomaga ona w walce z nadmiernie wypadającymi włosami. Łyżkę nasion wystarczy zalać wrzątkiem (ok. 200 ml), a następnie przez kilka minut zaparzać je pod przykryciem. Następnie trzeba odcedzić płyn i płukać nim umyte włosy, wcierając go delikatnie w skórę głowy. Efekty można zauważyć już po dwóch – trzech tygodniach. Oprócz zahamowaniu wypadania włosów, kozieradka sprzyja pojawianiu się tych nowych, tzw. baby hair.

  • Uprawa

    Uprawa

    Kozieradka do swojej domowej uprawy nie potrzebuje wcale dużo. Jest ona rośliną wapieniolubną, dlatego też trzeba jej zapewnić żyzną glebę ze sporym dodatkiem tego właśnie pierwiastka. Dodatkowo, kozieradka lubi miejsca dobrze nasłonecznione. Należy zasiać ją w kwietniu i pamiętać o tym, że jej nasiona należy tylko lekko przysypać warstwą ziemi (około 2 centymetrów), a nie zakopywać.