Advertising
Zakumaj.pl

Jak dobrze mrozić zielone pomidory?

Opiekun artykułu: geniusz
Jak dobrze mrozić zielone pomidory?

Jak dobrze mrozić zielone pomidory?

Zielone pomidory to przysmak, który warto zachować na dłużej. Jest to możliwe, jeżeli zielone warzywo podda się mocy zamrażalki i zamrozi. Ze względu na to, że pomidory są wrażliwe, może być to trudne na pierwszy rzut oka, zwłaszcza jeśli wcześniej nie wykonywało się tego typu operacji. Dlatego warto mieć wsparcie. Jest nim poniższy artykuł, który podpowie, jak zamrozić smaczne warzywa i korzystać z nich jesienią lub zimą.

Advertising
Advertising
  • Zrywanie pomidorów

    Zrywanie pomidorów

    Przed nadejściem przymrozków zimowych należy zerwać wszystkie zielone pomidory, jakie posiada się w swoim ogródku albo w doniczce, zwłaszcza jeżeli stoi na zewnątrz. Pomidorki przenieść do domu, a następnie dokładnie umyć pod zimną wodą i równie dokładnie osuszyć, np. ręcznikiem papierowym. Oderwać zbędne szypułki.

  • Drylowanie pomidorów

    Drylowanie pomidorów

    Po oderwaniu szypułek przejść do usuwania twardego trzonka pomidorów. Najlepiej wykorzystać do tego specjalny nóż, który wystarczy wbić w środek pomidora w miejscu, w którym wcześniej była szypułka. Następnie przesuwając nożykiem wokół, przygotować środek do wyrwania. Oczywiście normalnym nożem również można uzyskać taki efekt, jednak trzeba uważać na palce i na ewentualne przekrojenie pomidora na pół.

  • Krojenie pomidora

    Krojenie pomidora

    Po pozbyciu się trzonków ze wszystkich pomidorów, które chce się zamrozić, można przejść do ich krojenia. Dobrze jest używać do tego większego, ostrego, a przede wszystkim ząbkowanego noża. Plasterki do zamrożenia powinny mieć grubość 1 – 1,2 cm.Gotowe plastry układać w pojemniku plastikowym, wygodnym do zamrażania produktów, przekładając każdą kolejną warstwę warzyw papierem do zamrażania – zwykłego papieru nie należy używać, ponieważ nie spełni swojego zadania. Pojemnik przykryć pokrywką, po czym włożyć go do zamrażalnika.

  • Smażenie pomidorów

    Smażenie pomidorów

    Najpopularniejszym daniem z zielonych pomidorów są smażone zielone pomidory. Mogą być przygotowane w bardzo prosty sposób. Wystarczy jedynie rozmrozić odpowiednią ilość plasterków, a następnie maczać je w mące, rozrobionym jajku z przyprawami oraz bułce tartej. Po wykonaniu panierki, smażyć pomidorki na głębokim tłuszczu i podawać, póki są jeszcze gorące – z sosem albo z ketchupem.

Popularne tagi
  • zastosowanie tymianku
  • przeziębienie
  • reumatyzm
  • sadzenie sałaty
  • jakie warzywa sadzić
  • podlewanie cebuli
  • stanowisko dla mięty
  • ziemia wapienna
  • ścianie pietruszki
  • zbieranie lubczyku
  • witamina c
  • zbieranie czosnku
  • zdrowe warzywo
  • zupa kminkowa
  • ekstrakt z mięty pieprzowej
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising