Advertising
Zakumaj.pl

Muchomory z jajek – dla dzieci

Opiekun artykułu: katasza
Muchomory z jajek – dla dzieci

Muchomory z jajek – dla dzieci

Każdy rodzic spotkał się z problemem dotyczącym niechęci dziecka do jedzenia, zwłaszcza jedzenia warzyw. Jednak są proste sposoby, żeby zainteresować dziecko nawet nielubianym posiłkiem, a do tego urozmaicić mu jedzenie. Jednym z takich sposobów są muchomorki z jajek i pomidorów. Są proste, smaczne i ładnie prezentują się na talerzu. Oto przepis.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne produkty

    Niezbędne produkty

    Aby wykonać muchomorki z jajek, potrzebne jest tylko kilka składników, choć w miarę wykonywania ich po raz kolejny, można urozmaicać talerz dla dziecka coraz bardziej. Podstawowymi składnikami dania są:
    * 4 jajka,
    * 2 nieduże pomidory,
    * rzeżucha albo dowolne kiełki,
    * 1 łyżka majonezu,
    * sałata(opcjonalnie),
    * sól (opcjonalnie).
    Warto również wybrać albo zakupić dla dziecka zielony talerz, który jeszcze lepiej podkreśli danie.

  • Krok pierwszy

    Jajka ugotować na twardo, na średnim ogniu, żeby skorupka nie popękała i żeby jajka nie straciły swojego kształtu. Po ugotowaniu ochłodzić, a następnie obrać ze skorupki. Spód jaj delikatnie odkroić, tak żeby jajka mogły stabilnie stać.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Pomidory umyć, oderwać zielone szypułki i przekroić na pół. Środek pomidorów wydrążyć tak, żeby pozostał jedynie kapelusz do nałożenia na czubek jajka. Ozdobić w taki sposób każde z jajek.

  • Krok drugi

    Na każdym kapeluszu z pomidora przy pomocy łyżeczki albo trzonka noża zrobić majonezowe kropki. Jeśli dziecko nie lubi majonezu, można użyć serka kanapkowego o smaku naturalnym.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Na talerzu rozłożyć rzeżuchę albo kiełki, które będą imitowały leśne poszycie. Nie każde dziecko zje coś takiego, więc jeżeli maluch jest bardzo kapryśny, można ułożyć muchomorki z jajka na zwykłej sałacie, żeby prezentowały się jak prawdziwe leśne grzyby. Można dla smaku posypać solą, jednak nie jest to konieczne.Tak przygotowane danie podać dziecku. Z pewnością nie odmówi sobie przyjemności skosztowania czegoś tak ciekawego. Potrawa jest niedroga i niezbyt czasochłonna, za to widok miny dziecka po zobaczeniu dania bezcenny.

Popularne tagi
  • maska z masy papierowej
  • dziecko w kuchni
  • gospodarowanie pieniędzmi
  • winogrona
  • sok owocowy
  • rodzice
  • bicie serca
  • zgadywanki
  • karta tytułowa
  • łódka ze skorupki jaja
  • nauka nurkowania
  • maszyna do szycia
  • jak spędzić ferie zimowe
  • zdrowe odżywianie
  • sposób na czapkę wróżki
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising