Advertising
Zakumaj.pl

Oryginalna sałatka z owoców morza

Opiekun artykułu: mateussz
Oryginalna sałatka z owoców morza

Oryginalna sałatka z owoców morza

Zwykłe sałatki jarzynowe mogą się znudzić. Łatwo je zrobić, część składników zawsze jest pod ręką, ale po pewnym czasie można mieć ich dosyć. Gdy nuda zaczyna doskwierać na talerzu, a jest się wielbicielem owoców morza, warto przygotować sałatkę właśnie z nich. Poniżej prezentujemy interesujący przepis.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Żeby przyrządzić sałatkę, trzeba przygotować odpowiednie składniki. Wśród nich niezbędne są:
    * 500 g mieszanki owoców morza,
    * 150 g pomidorków koktajlowych,
    * 100 g selera naciowego,
    * 50 g cebuli czerwonej,
    * 10 g musztardy,
    * 10 g ketchupu,
    * 10 zielonych oliwek,
    * 10 czarnych oliwek,
    * 10 kolb kukurydzy konserwowej (miniaturowej),
    * 50 ml oliwy z oliwek,
    * 10 ml soku z cytryny,
    * pietruszka (nać),
    * sól.

  • Krok pierwszy

    Do niewielkiej miski albo dużego kubka włożyć musztardę i wlać sok z cytryny. Najlepiej, aby był świeżo wyciśnięty. Dodać oliwę z oliwek oraz ketchup, po czym wymieszać mocno i odstawić naczynie na bok. Będzie to sos do sałatki.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Mieszankę owoców morza – zazwyczaj mrożoną – wyjąć z zamrażalnika i przesypać na sitko. Zagotować w czajniku 1,5 litra wody, po czym przelać nią mrożonkę. Jest to korzystniejsze niż pozostawienie owoców morza do rozmrożenia. Nie zmieniają się w papkę i nie dochodzi do rozmnażania się na nich ewentualnych bakterii.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Przelane wrzątkiem owoce morza przełożyć do szerokiej miski. Pomidorki koktajlowe umyć i pokroić na ćwiartki. Kukurydzę odsączyć z zalewy, pora pokroić w plasterki, a czerwoną cebulę obrać z łupinek i pokroić w piórka. Wszystkie elementy dodać do owoców morza.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Do wszystkich składników dodać oba rodzaje oliwek, bez krojenia, będą ciekawym urozmaiceniem sałatki. Posolić dla smaku oraz polać przygotowanym wcześniej sosem, po czym dokładnie wymieszać. Wstawić na 15 – 20 minut do lodówki, a przed podaniem posypać pietruszką. Smacznie i bardzo zdrowo.

Popularne tagi
  • smaczna sałatka
  • przepis na surówkę z kapusty
  • tęczowa sałatka owocowa
  • zioło
  • sok z limonki
  • sałatka z ogórków
  • młody szpinak
  • sałatka z ziemniaków
  • przygotowanie sałatki wiosennej
  • brukselka smażona
  • przepis na marchewki z ciasta francuskiego
  • śniadanie
  • panierka
  • szparagi
  • kuchnia chińska
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising