Advertising
Zakumaj.pl

Przepis na lekką sałatkę z tuńczykiem z puszki

Opiekun artykułu: matkaps
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 25 min.
Przepis na lekką sałatkę z tuńczykiem z puszki

Przepis na lekką sałatkę z tuńczykiem z puszki

Tuńczyk to pyszna i zdrowa ryba, jednak bardzo rzadko mamy okazję ją kupić, a na dodatek należy do ryb drogich, dużo droższych od popularnego ostatnio łososia. Można jednak kupić tuńczyka rozdrobnionego w puszce – występuje wówczas w zalewie z wody lub oleju. To pyszny dodatek do sałatek lub też makaronu z sosem pomidorowym. Koniecznie wypróbuj poniżej podany przepis na doskonały i lekki lunch z tuńczykiem w roli głównej.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

1 puszka tuńczyka w kawałkach w zalewie z wody lub oleju

18 oliwek czarnych

1 mała czerwona papryka lub połowa dużej

2 małe pomidory

1 mała cebula czerwona

1 główka sałaty masłowej

120 g sera feta

garść rukoli

6 kawałków chleba tostowego lub zwykłego chleba

oliwa z oliwek

pół łyżeczki soku z cytryny

sól i pieprz

2 ząbki czosnku do natarcia kromek chleba

oregano do posypania kromek chleba

1 puszka tuńczyka w kawałkach w zalewie z wody lub oleju 18 oliwek czarnych 1 mała czerwona papryka lub połowa dużej 2 małe pomidory 1 mała cebula czerwona 1 główka sałaty masłowej 120 g sera feta garść rukoli 6 kawałków chleba tostowego lub zwykłego chleba oliwa z oliwek pół łyżeczki soku z cytryny sól i pieprz 2 ząbki czosnku do natarcia kromek chleba oregano do posypania kromek chleba
  • Przygotowanie warzyw

    Sałatę masłową umyj dokładnie (często znajduje się w niej piasek), a następnie odstaw do całkowitego wyschnięcia. Umyj także garść listków rukoli. Czarne oliwki odsącz z ich zalewy. Paprykę oraz pomidory umyj, pozbaw gniazd nasiennych, a następnie pokrój w kostkę. Czerwoną cebulę pokrój w piórka – półksiężyce.

  • Przygotowanie sera

    Ser feta lub podobny jest dość trudny do krojenia – kruszy się oraz przylepia do noża. Najlepiej, gdybyś do pokrojenia go w równą i małą kostkę użyła naprężonej nici.

  • Dressing

    Do miseczki wlej trzy łyżki oliwy z oliwek. Dodaj pół łyżeczki soku z cytryny oraz sól i pieprz. Wszystko razem wymieszaj.

  • Komponowanie sałatki

    Komponowanie sałatki

    Do dużej miski, w której będziesz mógł swobodnie wymieszać składniki, dodaj: potarganą sałatę masłową (nie krój sałaty nożem), garść listków rukoli pozostawionych w całości, odsączonego tuńczyka, pokrojoną w piórka cebulę, pokrojoną w kostkę paprykę oraz pomidory, przekrojone na pół oliwki oraz kostki sera feta. Całość ze sobą wymieszaj, dbając o to, aby kawałki tuńczyka rozprowadziły się po całej sałatce. Polej wszystko dressingiem i jeszcze raz wymieszaj.

  • Grzanki

    Grzanki

    Sałatkę będziemy serwować z grzankami. W tym celu weź chleb tostowy i przekrój go na trójkąty lub też weź zwykłe kawałki chleba. Skropl je delikatnie oliwką z oliwek oraz mocno natrzyj czosnkiem i posyp oregano. Grzanki połóż na kratce w piekarniku i zapiekaj przez około 6 – 8 minut w temperaturze 180 stopni. Z podanych proporcji wyjdzie około 6 porcji lunchu. Smacznego!

Popularne tagi
  • papryka zielona
  • skórka z pomarańczy
  • sposób na muchomory z rzodkiewki
  • składniki spożywcze
  • syrop z owoców
  • ogon
  • sałatka z cukinii
  • zioło
  • przepis na sałatkę cobb
  • danie dietetyczne
  • ostry sos
  • sałatka z surimi i ogórkiem
  • przepis na sałatkę z makaronem i brie
  • patelnia grillowa
  • potrawa świąteczna
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising