Advertising
Zakumaj.pl

Oryginalna sałatka z rukoli i boczku – jak ją zrobić?

Opiekun artykułu: dagmarka
Wymagany czas: 25 min.
Oryginalna sałatka z rukoli i boczku – jak ją zrobić?

Oryginalna sałatka z rukoli i boczku – jak ją zrobić?

Rukola stała się jedną z najbardziej popularnych sałat w ostatnich latach. Jest smaczna, zdrowa i doskonała przede wszystkim do sałatek. Doskonale nadaje się w czasie diety odchudzającej, jak również jako niezbędny element zdrowego odżywiania, zwłaszcza kiedy podawana jest wraz z innymi składnikami. W poniższym artykule proponujemy wersję nieco mniej dietetyczną, bo z boczkiem, lecz wartą skosztowania.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Wykonanie sałatki wymaga przyrządzenia dobrych i świeżych produktów, które można z powodzeniem zakupić w każdym sklepie. Potrzebne są:

    * rukola,

    * 2 pomidory,

    * 1 ogórek zielony,

    * 20 dag boczku wędzonego,

    * przyprawa do grilla,

    * przyprawa gyros,

    * pieprz,

    * sól,

    * pieczarki marynowane,

    * ser mozzarella.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Rukolę dokładnie umyć pod zimną wodą, najlepiej na sitku. Porwać ją na mniejsze kawałki, prosto do miski. Lepiej nie kroić nożem, gdyż powoduje to szybkie ciemnienie liści i sałatka wygląda nieapetycznie. Mozzarellę pokroić w niewielką kostkę. Dorzucić do rukoli.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Boczek pokroić w zgrabne kostki i bardzo dokładnie posypać, oprószyć w przyprawach do grilla i gyrosa, żeby miał doskonały smak po usmażeniu. Na patelnię wylać 1 – 2 łyżki oleju, podgrzać go, a gdy będzie ciepły, wrzucić boczek. Podsmażać, aż dobrze zbrązowieje i stanie się chrupiący. Po usmażeniu wrzucić do osobnej miski.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Dać mięsu ostygnąć, w tym czasie zajmując się warzywami. Ogórka i pomidory umyć dokładnie. Ogórka obrać cienko ze skórki i pokroić na plasterki, a następnie w kostkę. Z pomidorem postąpić podobnie, wcześniej wydrążając z niego płynny miąższ, aby w sałatce nie znalazło się za dużo soku. Pieczarki marynowane przekroić na pół. Wszystkie warzywa wrzucić do miski z rukolą. Dodać boczek. Doprawić odrobiną soli oraz pieprzu. Wymieszać i nakładać na talerz, ciesząc się doskonałym smakiem.

Popularne tagi
  • szynka wędzona
  • ananas z puszki
  • szparagi zielne
  • cytryna
  • kurczak z mcdonalda
  • grzanki czosnkowe
  • dietetyczna sałatka
  • szalotka
  • zioło
  • oryginalny sos do potraw
  • pomarańczka
  • sałatka z pora
  • jedzenie
  • potrwa
  • ocet winny
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising