Advertising
Zakumaj.pl

Przepis na świąteczną sałatkę jarzynową

Opiekun artykułu: iwonak
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 1 godz. 30 min.
Przepis na świąteczną sałatkę jarzynową

Przepis na świąteczną sałatkę jarzynową

Tę potrawę znają absolutnie wszyscy – kojarzy się ze świątecznymi dniami Bożego Narodzenia oraz Wielkanocy. W różnych rejonach Polski ma swoje różne odsłony, ale zawsze łączy je duża ilość warzyw oraz majonez. Poniżej znajdziesz przepis na dużą porcję sałatki jarzynowej – wystarczy spokojnie na kilka dni świąt dla całej rodziny. Jeśli nie planujesz przyjąć wielu gości, możesz spokojnie zmniejszyć proporcje o połowę.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

3 pietruszki

7 marchewek

1 seler

10 ziemniaków

2 duże jabłka

2 małe puszki groszku

2 małe puszki kukurydzy

1 por

10 ogórków kiszonych

10 dużych jajek

1 średni słoik dobrej jakości majonezu

2 łyżeczki ostrej musztardy

sól i pieprz

3 pietruszki 7 marchewek 1 seler 10 ziemniaków 2 duże jabłka 2 małe puszki groszku 2 małe puszki kukurydzy 1 por 10 ogórków kiszonych 10 dużych jajek 1 średni słoik dobrej jakości majonezu 2 łyżeczki ostrej musztardy sól i pieprz
  • Przygotowanie warzyw

    Ten krok musisz wykonać co najmniej 5 – 6 godzin przed przygotowaniem sałatki. Do dużego garnka wrzuć ziemniaki, seler, marchewkę oraz pietruszkę (nie obieraj ich przed gotowaniem). Wszystko zalej wodą i wstaw na ogień. Nie dosalaj wody. Warzywa powinny gotować się przez około 45 minut, aż wszystkie będą bardzo miękkie, wręcz rozsypujące się. Następnie wylej wodę z garnka i odstaw warzywa na kilka godzin do wystygnięcia.

  • Jajka i konserwy

    Dziesięć jajek wstaw do garnuszka z zimną i posoloną wodą. Ugotuj je na twardo, a następnie wyjmij z wody i pozostaw na co najmniej godzinę do wystygnięcia. Kukurydzę oraz groszek wylej na durszlak – muszą się odcedzić.

  • Obieranie warzyw

    Kiedy warzywa z garnka będą już zimne, zacznij je obierać. Możesz to robić zwykłym nożem do smarowania masła – skórka będzie odchodzić pod palcami. Następnie pokrój wszystkie warzywa na dość cienkie plastry, ale nie talarki. Przyszykuj miskę oraz siatkę do warzyw (małe kółku lub kwadrat pokryte drucianą siatką – służy do krojenia warzyw w kosteczkę). Przeciskaj każdy plaster warzywa właśnie przez tę siatkę prosto do miski.Obierz jabłka, pokrój je w plastry i także przeciśnij przez siatkę. Podobnie postąp z jajkami.

  • Pozostałe składniki

    Pozostałe składniki

    Ogórki kiszone odsącz z wody. Następnie pokrój je w drobną kostkę. Poszatkuj białą część pora. Te warzywa oraz kukurydzę i groszek przerzuć do miski z resztą składników.

  • Doprawianie

    Przed doprawianiem należy wszystkie składniki ze sobą bardzo dobrze wymieszać. Dopiero teraz zacznij dodawać majonez. Najpierw dodaj pół średniego słoika i wymieszaj wszystko. Jeśli majonezu będzie za mało, to dodawaj go stopniowo po łyżce. Na koniec dodaj jeszcze dwie łyżeczki ostrej musztardy oraz dopraw solą i pieprzem. Sałatka gotowa. Przed podaniem włóż ją do lodówki na dwie godziny. Smacznego!

Popularne tagi
  • sos sojowy
  • sposób wykonania sałatki arbuzowej
  • makaron razowy
  • patelnia
  • bita śmietana
  • maroko
  • pierś z kurczaka
  • sałatka o wyglądzie marchewki
  • tuńczyk w sosie własnym
  • sałatka z mozzarellą i awokado
  • zajączek
  • pomidorki koktajlowe
  • sałatka z fetą
  • sałatka z kurczakiem i sosem
  • cynamon
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising