Advertising
Zakumaj.pl

Oryginalny omlet po katalońsku – jak go przyrządzić?

Opiekun artykułu: nasty
Wymagany czas: 40 min.
Oryginalny omlet po katalońsku – jak go przyrządzić?

Oryginalny omlet po katalońsku – jak go przyrządzić?

Jeżeli chcesz przygotować danie, któremu wprost nie sposób się oprzeć – zrób omlet po katalońsku. Jest nie tylko aromatyczny, ale również dobrze wygląda i syci. Nadaje się wspaniale nawet na obiad albo na kolację, ponieważ jego składniki zapełniają żołądek na dłuższy czas. Jeśli dotąd nie słyszałeś o omlecie rodem z Katalonii, zachęcamy do skorzystania z naszego przepisu. Będziesz zachwycony.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Wykonanie omletu po katalońsku wymaga zebrania odpowiednich składników. Musi się wśród nich znaleźć:
    * 500 g ziemniaków,
    * 6 jaj,
    * 1 cebula,
    * 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki,
    * oliwa z oliwek,
    * pieprz,
    * sól.

  • Pierwszy etap

    Pierwszy etap

    Na początek należy obrać wszystkie ziemniaki ze skórki, pamiętając, żeby obiecać cienko. Obrane warzywa umyć, a następnie pokroić w plasterki.Do garnka wlać wodę, posolić 1 łyżeczką soli i zagotować. Wrzucić ziemniaki, po czym gotować, aż będą miękkie. Odcedzić.

  • Drugi etap

    Drugi etap

    Cebulę obrać z łupinek. Posiekać na drobne kawałeczki. Wyjąć patelnię i podgrzać na niej oliwę z oliwek. Wrzucić cebulę na patelnię i zacząć ją podsmażać. Dodać ziemniaki, po czym oba warzywa podsmażyć na złoty kolor. Kiedy nabiorą odpowiedniej barwy, odstawić je na bok w misce, żeby delikatnie przestygły.

  • Trzeci etap

    Trzeci etap

    Do osobnej miski wbić wszystkie jajka, doprawić pieprzem oraz solą i posiekaną natką pietruszki. Wymieszać dokładnie trzepaczką. Przelać ją do ziemniaków, wymieszać. Po raz kolejny na patelni rozgrzać oliwę, a następnie przelać na nią miksturę jajeczno-ziemniaczaną. Przypiekać przez 5 minut z każdej strony. Omlet powinien być dobrze przysmażony i z obu stron mieć ładną, brązowo-złotą barwę, wtedy jest gotowy do jedzenia. Przełożyć go na talerz i podawać z dowolnymi dodatkami, np. z ketchupem.

Popularne tagi
  • przystawka
  • odchudzanie
  • przepis na jajecznicę z serkiem wiejskim
  • krewetki
  • twaróg
  • awokado zapiekane z jajkami
  • pokarm
  • menu
  • jajko na twardo
  • pasta
  • talerz
  • owoce morza
  • zapiekanka
  • cebula
  • zapiekanka z grzankami
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising