Orzeźwiająca lemoniada jagodowa

Orzeźwiająca lemoniada jagodowa
Jagody jada się zazwyczaj w formie ciasta, jagodzianek albo z cukrem. W każdej z tych wersji są bardzo dobre, jednak czasami budzą poczucie winy u osób, które są na diecie. Jeśli chce się korzystać z jagód w formie dietetycznej, bez burzenia diety, a jednocześnie orzeźwić się w czasie upałów, można przyrządzić zimną lemoniadę jagodową, pyszną i oryginalną.
- Niezbędne składniki  - Do przyrządzenia orzeźwiającej lemoniady przydadzą się smaczne i świeże składniki. Należą do nich przede wszystkim: 
 * 200 g jagód mrożonych,
 * 2 łyżki miodu,
 * 2 łyżki syropu malinowego,
 * 4 pomarańcze,
 * 1 l wody mineralnej, niegazowanej,
 * kostki lodu.
 Pod ręką trzeba mieć również pojemny dzbanek, w którym można będzie przygotować lemoniadę.
- Pierwszy krok- Pomarańcze umyć dokładnie i osuszyć. Schować do lodówki i pozostawić w niej na 15 – 20 minut. Powinny być bardzo dobrze schłodzone. 
- Drugi krok  - Schłodzone pomarańcze przekroić na pół i wycisnąć z nich sok. Najlepiej użyć do tego wyciskarki do soku, wtedy będzie go więcej. Ręcznie nie zawsze udaje się uzyskać tak dobry efekt i sporo soku zostaje wewnątrz miąższu. 
- Trzeci krok  - Sok pomarańczowy przelać do dzbanka. Dodać miód i syrop malinowy. Uzupełnić dzbanek wodą mineralną. Wrzucić mrożone jagody, które dodatkowo schłodzą napój. Włożyć na 15 – 20 minut do lodówki. 
- Czwarty krok  - Zimną lemoniadę przelewać do szklanek. Napój można ozdobić świeżymi jagodami, kawałkami cytryny lub limonki albo listkami mięty. Warto również dodać do każdej szklanki ozdobną słomkę i popijać powoli w czasie upału. Do każdej szklanki można wrzucić również 2 kostki lodu. 


















