Advertising
Zakumaj.pl

Pączki angielskie na tłusty czwartek

Opiekun artykułu: martaa
Pączki angielskie na tłusty czwartek

Pączki angielskie na tłusty czwartek

Tłusty czwartek jest idealnym dniem, żeby wypróbować nowe pączkowe przysmaki. Zamiast tradycyjnych pączków z dżemem z róży, można przygotować pączki angielskie. Są smaczne, nieduże, a ze względu na znajdujący się w nich ser stanowią dobrą alternatywę dla wszystkich, którzy nie są wielbicielami różanej marmolady.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki

    Niezbędne składniki

    Komplet produktów spożywczych niezbędnych do przygotowania pączków angielskich powinien być przede wszystkim świeży. Wtedy ma się większą pewność, że deser będzie pulchny i smaczny, a nawet, że będzie nadawał się do jedzenia przez kilka dni. Do wyrobienia odpowiedniego ciasta należy przygotować:
    * 1/2 kg białego sera,
    * 1/2 kg mąki pszennej,
    * 3 jajka,
    * 1 łyżeczkę proszku do pieczenia,
    * 1 łyżeczkę sody oczyszczonej,
    * 1/2 szklanki cukru,
    * 1 łyżkę spirytusu (ewentualnie octu),
    * 1/2 kostki margaryny,
    * cukier puder do posypania.
     W przypadku białego sera można zakupić chudy lub półtłusty, wtedy pączki zmniejszą nieco swoją kaloryczność przy jednoczesnym zachowaniu oryginalnego smaku.

  • Pierwszy krok

    Pierwszy krok

    Jeżeli zakupiło się biały ser w kostkach, warto go na początku przygotowywania ciasta zemleć, aby miał gładszą konsystencję, bez grudek. Żeby tego uniknąć, można kupić ser już zmielony, sprzedawany w wiaderkach po 1 kg, który używany jest zazwyczaj do serników. Do sera należy dodać margarynę oraz cukier. Aby ułatwić sobie zadanie, margarynę można wcześniej wyjąć z lodówki, by zmiękła, lub zetrzeć ją na tarce do sera. Po utarciu trzech składników na gładką masę dodać jajka oraz powoli dosypywać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, a na zakończenie dodać sodę oraz spirytus i znowu wszystko dokładnie wymieszać.

  • Drugi krok

    Przygotowane ciasto należy rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na grubość 0,5 centymetra, a następnie wycinać z niego równe koła, np. przy pomocy szklanki. W kółkach z kolei wycinać mniejsze, można to robić przy pomocy nakrętki od butelki. Dzięki temu będzie się miało do jedzenia zarówno zgrabne oponki, jak i malutkie okrągłe pączki.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Na głębokiej patelni albo w rondlu należy rozgrzać olej rzepakowy i ostrożnie wkładać na niego ciasto. Pączki powinny piec się z jednej i z drugiej strony, aż osiągną jasnobrązowy kolor. Po usmażeniu najlepiej odkładać je na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, które wchłoną nadmiar tłuszczu. Przed podaniem warto posypać je cukrem pudrem, który wzbogaci ich smak.

Popularne tagi
  • ozdabianie jajek
  • pieczenie
  • czwartek
  • oczy plastikowe
  • wzór na jajku
  • kolorowe jajka
  • jadłospis
  • słodycze
  • tradycyjne faworki
  • pędzel gąbkowy
  • tekturowe zwierze
  • smażenie racuchów
  • oryginalna pisanka
  • ziemia
  • spryskiwacz
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising