Advertising
Zakumaj.pl

Oryginalne ciasto francuskie z pomidorami i mozzarellą – jak je przyrządzić?

Opiekun artykułu: getlerek
Wymagany czas: 20 min.
Oryginalne ciasto francuskie z pomidorami i mozzarellą – jak je przyrządzić?

Oryginalne ciasto francuskie z pomidorami i mozzarellą – jak je przyrządzić?

Z ciasta francuskiego można robić prawdziwe cuda, niekoniecznie na słodko. Podawanie go z innymi, pikantnymi lub słonymi dodatkami pozwala otrzymać smaczną przekąskę na wieczór, na spotkanie rodzinne, z przyjaciółmi albo po prostu zyskać miłą odmianę w codziennym jadłospisie. Jednymi z dodatków, które szczególnie dobrze się sprawdzają, są pomidory i mozzarella.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Wykonanie smacznej przystawki na ciepło z dodatkiem pomidorów wymaga przygotowania odpowiednich składników, wśród których muszą znaleźć się:

    * 250 g ciasta francuskiego,

    * 250 g mozzarelli,

    * 250 g pomidorów,

    * pieprz,

    * sól.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Ser mozzarella sprzedawany jest zazwyczaj w formie kuli. Należy odsączyć cały przygotowany zapas z zalewy, w której ser się znajduje. Pokroić na plasterki o grubości maksymalnie 0,5 cm. Ser jest dość łatwy do krojenia – zwłaszcza ostrym nożem – więc łatwo jest uzyskać zgrabne plasterki.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Pomidory ułożyć w misce. Zalać wszystkie wrzątkiem i pozostawić na 1 minutę. Po tym czasie ostrożnie wyglądać i zdzierać skórkę, która po kontakcie z gorącą wodą sama powinna łatwo odchodzić od reszty warzywa. Obrane pomidory pokroić w plasterki mniej więcej takiej samej grubości jak mozzarella.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Prostokątną formę do pieczenia wyłożyć ciastem francuskim – od razu z opakowania lub rozwałkowanym, jeżeli było w bardziej zbitej kostce. Po wygładzeniu ciasta na blaszce układać na przemian pomidory oraz mozzarelle, w rzędach, aż do zużycia składników. Posypać solą, pieprzem oraz innymi lubianymi przyprawami. Wsunąć całość do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza. Piec przez 25 – 30 minut, po czym wyjąć i od razu kroić na kawałki oraz podawać. Danie najlepiej smakuje na ciepło.

Popularne tagi
  • ostra musztarda
  • przepis na szparagi panierowane
  • przepis
  • przepis na banany w karmelu
  • składniki na frytki
  • nuggetsy
  • ciasto francuskie z szparagami
  • oliwa z oliwek
  • składniki na placki
  • kolacja
  • kurkuma
  • szaszłyki a’la kebab
  • ciasto
  • pierogi calzone
  • posiłek
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising