Advertising
Zakumaj.pl

Przepis na ciasto wielkanocne

Opiekun artykułu: marlenas
Przepis na ciasto wielkanocne

Przepis na ciasto wielkanocne

Wypieki świąteczne są bardzo różnorodne. Zazwyczaj na stole pojawia się babka lub mazurek, jednak nawet one w każdym domu wyglądają inaczej. Poza tradycyjnymi babami na wielkanocnym stole może pojawić się ciasto drożdżowe. Lekkie, posypane cukrem pudrem lub pokryte lukrem, lecz dzięki sprawdzonemu przepisowi bardzo dobre. Oto on.

Advertising
Advertising
  • Przydatne składniki

    Przydatne składniki

    Dobre i świeże składniki to podstawa ciasta drożdżowego. Dotyczy to przede wszystkim drożdży, ponieważ im są starsze, tym gorzej będzie rosło całe ciasto. Aby wyrobić masę na dużą formę do pieczenia, należy przygotować:
    * 500 g mąki pszennej,
    * 60 g masła,
    * 50 g drożdży,
    * 1 szklankę ciepłego mleka,
    * 3/4 szklanki cukru,
    * 3 żółtka,
    * 1 łyżeczkę cukru waniliowego,
    * 1/2 paczki rodzynek,
    * szczyptę soli.
    Ze względu na to, że ciasto drożdżowe najlepiej smakuje z lukrem, można przygotować również polewę o smaku cytrynowym z:
    * 1 szklanki cukru,
    * 3 łyżek cytryny.

  • Pierwszy etap

    Na początku należy przygotować rozczyn drożdżowy. Żeby go wykonać, trzeba pokruszyć drożdże do miski, dodać1 łyżkę cukru, 1/3 szklanki ciepłego – nie gorącego – mleka oraz 2 łyżki mąki. Całość należy dobrze wymieszać, a następnie odstawić w ciepłe, zacienione miejsce (można przykryć ściereczką) do wyrośnięcia na 15 minut.

  • Drugi etap

    Drugi etap

    Pozostałą ilość mąki przesiać do miski, dodać żółtka, resztę cukru oraz wyrośnięte drożdże. Masło roztopić i ostudzić, a następnie dodać do reszty składników i wszystko razem dobrze wymieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Po uzyskaniu takiej ciasto znowu odstawia się w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut.

  • Trzeci etap

    Po upływie godziny dodaje się rodzynki i ponownie miesza, żeby dobrze osadziły się w cieście. Formę do pieczenia smaruje się masłem, po czym wkłada się do niej ciasto. Można lekko uklepać dłońmi jego powierzchnię, po czym znowu pozostawia się je do wyrośnięcia, tym razem na 45 minut.

  • Czwarty krok

    Czwarty krok

    Po kolejnym wyrośnięciu ciasto wstawia się do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza na 40 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika do ostudzenia i w tym czasie przygotować lukier. Cukier puder wyrobić dobrze z sokiem cytrynowym aż do powstania lejącej się masy, którą można polać ciasto, kiedy już całkowicie wystygnie.

Popularne tagi
  • sok pomarańczowy
  • olejek cytrynowy
  • produkty
  • forma do pieczenia
  • pasta sezamowa
  • składniki na lukier
  • oliwa
  • pisanki
  • składniki na babkę
  • jajka na twardo
  • parówka
  • jajko z farszem
  • żółtko
  • kuchnia rosyjska
  • mleko
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising