Advertising
Zakumaj.pl

Przepis na dwukolorowy szampańsko-mandarynkowo-winny koktajl

Opiekun artykułu: mozdziesz
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 45 min.
Przepis na dwukolorowy szampańsko-mandarynkowo-winny koktajl

Przepis na dwukolorowy szampańsko-mandarynkowo-winny koktajl

Masz ochotę zrobić dobrego drinka, którym zaskoczyłbyś swoich znajomych? Świetnie trafiłeś. Przygotujemy dzisiaj coś nieszablonowego, co idealnie nada się na imprezę. Przygotowanie jest odrobinę trudniejsze niż w przypadku popularnego mohito, lecz warto się odrobinę natrudzić, bowiem smak jest naprawdę niepowtarzalny. Zaczynamy!

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

Na syrop mandarynkowy:

5 mandarynek

1 szklanka cukru

1 szklanka wody

Na koktajl:

80 ml whiskey

80 ml czerwonego wytrawnego wina

80 ml syropu z mandarynek

sok z połowy cytryny

Na syrop mandarynkowy: 5 mandarynek 1 szklanka cukru 1 szklanka wody Na koktajl: 80 ml whiskey 80 ml czerwonego wytrawnego wina 80 ml syropu z mandarynek sok z połowy cytryny
  • Przygotuj syrop mandarynkowy

    Przygotuj syrop mandarynkowy

    Kluczem do wyjątkowego smaku naszego koktajlu będzie własnoręcznie przygotowany syrop mandarynkowy. Bardzo trudno jest go kupić w sklepach, więc z pewnością będzie wyjątkowy. Można by było co prawda zastąpić go sklepowym syropem z pomarańczy, ale to już nie to samo. Aby przygotować syrop, musisz obrać mandarynki i podzielić je na cząstki. Wrzuć je do rondelka z wodą i cukrem i zagotuj wszystko razem. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 10 minut. Po tym czasie weź solidne sitko i przelej przez nie syrop. Nie zapomnij wycisnąć resztek soku zalegających w kawałeczkach mandarynki. Gotowy syrop pozostaw do ostudzenia. Jeśli robisz go dużo wcześniej przed imprezą, to przechowuj go w lodówce.

  • Użyj shakera

    Do shakera wrzuć lód, a następnie wlej syrop, whisky i sok z cytryny. Wymieszaj całość dokładnie ze sobą. Whisky powinno połączyć się z syropem i nabrać ciekawego koloru. Będzie to dolna warstwa koktajlu. Dzięki temu, iż dodaliśmy trochę lodu, koktajl zdąży szybko się ochłodzić. To ważne szczególnie wtedy, gdy syrop nie ostygł do końca. Ciepły drink z pewnością nie zrobiłby furory.

  • Wlej wino

    Ukoronowaniem naszego koktajlu, a zarazem elementem, który doda mu ciekawego posmaku, będzie czerwone, wytrawne wino. Przygotuj dosyć spore szklanki i wypełnij je lodem. Wlej do środka zawartość shakera i poczekaj, aż spłynie na dół. Teraz trzeba będzie wlać wino, lecz musisz to zrobić naprawdę powoli i delikatnie. W innym wypadku wszystko zmiesza się razem i efekt nie będzie taki, jak byśmy tego chcieli. Wlewaj wino w taki sposób, by ściekało po łyżeczce. Oczywiście niech nie przyjdzie ci do głowy, by nią zamieszać.

  • Udekoruj

    Udekoruj

    Koktajl, z uwagi na jego ciekawy wygląd, możesz z powodzeniem podawać bez jakiejkolwiek dodatkowej ozdoby. Jeśli jednak masz ochotę go czymś udekorować, możesz pójść w klasykę, czyli w plaster pomarańczy lub mandarynki. Możesz też udekorować go wisienką.

Popularne tagi
  • przepis na galaretkę alkoholową
  • sok z granatu
  • margarita żurawinowo-malinowa
  • składniki odżywcze
  • rodzaj potrawy
  • koktajl wiosenny
  • napój warzywny
  • jelly shots
  • skóra
  • koktajl bananowy z serkiem
  • kuchnia brazylijska
  • kostki lodu
  • dobra wódka
  • przepis na martini blue
  • butelka plastikowa
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising