Przepis na jajka zapiekane z szynką i żółtym serem

Przepis na jajka zapiekane z szynką i żółtym serem
Jajka w codziennej diecie trudnio jest zastąpić. Nie tylko dlatego, że są smacznym oraz zdrowym źródłem witamin i białka, ale również z powodu tego, że są niezwykle uniwersalne. Służą nam do robienia panierek, placuszków oraz naleśników, deserów i ciast, są idealnym dodatkiem do różnego rodzaju zapiekanek, sałatek, to jeszcze solo smakują wybornie i chętnie przyrządzamy je przecież na śniadania. Jak sam widzisz, trudno, żeby ten prosty i szeroko dostępny produkt nam się znudził, skoro możemy go podawać w licznych konfiguracjach, czasem tylko po to, być coś nam „zlepił”, a nie po to, by wyczuć jego smak. Poniższy przepis jest doskonałym pomysłem na urozmaicenie zwyczajnego obiadu lub śniadania, na którym podajemy jajka sadzone. Koniecznie wypróbuj ich inną wersję.
- Przygotowanie składników- W pierwszym kroku zajmiemy się przygotowaniem składników. Małą, czerwoną lub białą cebulkę pokrój w drobną kostkę. W nieco większą kostkę zaś pokrój ulubioną szynkę, a następnie pomidory. Jeśli nie lubisz, kiedy pod wpływem obróbki termicznej od miękkich pomidorów odpada skórka, możesz je wówczas najpierw sparzyć i obrać, a następnie dopiero pokroić. Kawałek żółtego sera zetrzyj na tarce. 
- Podsmażanie- Na średniej wielkości patelni, najlepiej z nieprzywieralnym dnem, rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek lub dobrej jakości oleju. Potem na mocno rozgrzany tłuszcz wrzuć pokrojoną cebulkę i smaż ją przez około 2 minuty, aż się zeszkli. Następnie zmniejsz ogień i dorzuć do cebulki pomidory, a po około trzech minutach również szynkę. Mieszając, smaż jeszcze chwilę, jednak uważając, by pomidory nie zaczęły się zbytnio rozpadać. 
- Przekładanie- Przygotuj cztery kokilki. Delikatnie natłuść je za pomocą masła albo kilku kropel oliwy z oliwek. Następnie wyłóż do nich po równo podsmażoną szynkę, pomidorki i cebulkę. Do każdej kokilki wbij jajko i delikatnie roztrzep je na powierzchni przysmażonych składników, tak aby żółtko okrywało cały wierzch. Dopraw je odrobiną soli oraz pieprzu, a następni posyp małą garstką żółtego sera. Tak przygotowane kokilki są gotowe, aby wstawić je do pieca. 
- Pieczenie  - Rozgrzej piekarnik do 180°C. Włóż do niego blachę z kokilkami. Jajko będzie się zapiekać około 20 minut – może być chwilę krócej czy dłużej, musisz sprawdzić, czy się odpowiednio ścięło. Jeśli chcesz, możesz zostawić żółtko w nieco płynnej formie. 
- Serwowanie- Upieczone jajka podawaj na ciepło. Możesz serwować je jako formę obiadu z ziemniakami oraz lekką sałatką lub też jako formę śniadania z kromką pieczywa lub czosnkową grzanką. Smacznego! 















