Ciekawy pomysł na kalafiora z boczkiem

Ciekawy pomysł na kalafiora z boczkiem
Kalafior jest tak popularnym warzywem, że nie ma nikogo, kto od czasu do czasu nie podaje go jako dodatek do obiadu. Zastępuje sałatkę lub ją urozmaica, ale sam kalafior z odpowiednim dodatkiem może stać się pełnym daniem. Takim dodatkiem bywa boczek, który okazuje się wspaniale komponować z neutralnym smakiem warzywa. Nawet jeśli jesteś sceptyczna, spróbuj i przekonaj się, że kalafior i mięso to dobre połączenie.
- Potrzebne składniki spożywcze  - Obiad z kalafiorem w roli głównej można przygotować, jeżeli wcześniej zbierze się odpowiednie składniki spożywcze, w tym: - * 1 kalafior, - * suszony boczek, - * liście szałwii, - * oliwę, - * pieprz, - * sól. 
- Krok pierwszy  - Już na początku rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni Celsjusza. Następnie umyć i oczyścić kalafior. Pozbyć się liści, po czym podzielić go na różyczki średniej wielkości, ale pamiętając, żeby przesadnie nie odcinać łodyżki różyczek. Różyczki pociąć na plasterki – zostawienie łodyżki sprawi, że kalafiorowe kawałki nie rozpadną się. 
- Krok drugi  - Kalafiorowe kawałki posmarować oliwą z oliwek – można zrobić to palcami, można pędzelkiem – oraz posypać solą i pieprzem. Tak przygotowany kalafior rozłożyć na blaszce i piec przez 15 minut, po tym czasie wysunąć blachę, obrócić kalafior, a następnie piec przez kolejne 15 minut, dzięki czemu warzywo zarumieni się odpowiednio z obu stron.Po upływie wymaganego czasu wyjąć kalafiora z piekarnika i poczekać, aż trochę się ostudzi. Nie czekaj jednak zbyt długo, gdyż ochłodzenie następuje dość szybko. Warzywo ma mieć taką temperaturę, aby dało się je wziąć do ręki. 
- Krok trzeci  - Na plasterkach kłaść listki szałwii, a następnie owijać je kawałkami suszonego boczku. Można stworzyć kompozycję z kawałków owiniętych i nie owiniętych, wedle uznania. Kalafiora znowu położyć na blasze i jeszcze raz wsunąć do piekarnika na 15 minut, żeby wszystko dobrze się zapiekło – dzięki temu boczek będzie chrupiący.Gotowy kalafior należy podawać od razu, ponieważ wtedy smakuje najlepiej i jest odpowiednio chrupiący. Można dodać do potrawy sos jogurtowy. 


















