Przepis na pyszny pasztet wielkanocny

Przepis na pyszny pasztet wielkanocny
Na wielkanocnym stole pojawiają się nie tylko baby i mazurki, ale również potrawy mięsne. Na czele wszystkich znajduje się pasztet. Można go zakupić w różnych odmianach w każdym sklepie mięsnym, lecz najlepiej smakuje, gdy jest wykonany samodzielnie. Oto przepis.
- Niezbędne składniki  - Żeby przygotować smaczny pasztet, potrzebne są odpowiednie składniki. Warto zadbać o nie wcześniej, aby w dniu gotowania nie było konieczne wychodzenie do sklepu po to, czego zabrakło. Wśród niezbędnych produktów powinno znaleźć się: 
 * 500 g łopatki wieprzowej,
 * 300 g wątróbki drobiowej,
 * 300 g słoniny,
 * 100 g masła,
 * 3 cebule,
 * 3 jajka,
 * 1 opakowanie przyprawy do kotletów,
 * gałka muszkatołowa,
 * pieprz,
 * sól.
 Do wykonania pasztetu przyda się również brytfanna o wysokich brzegach, w której potrawa będzie wygodna do wykonania, a nawet przechowywania.
- Pierwszy etap- Wątróbkę drobiową należy pokroić w kostkę i pozostawić w osobnej misce. Cebulę obrać z łupinek i drobno pokroić, a następnie wrzucić na patelnię z roztopionym masłem. Zeszklić. Wrzucić do cebuli wątróbkę i przypiekać aż do momentu, gdy całość ładnie się zarumieni. Po osiągnięciu takiego efektu zdjąć z palnika i pozostawić do ostudzenia. 
- Drugi etap  - Przygotować maszynkę do mielenia. Wątróbkę, mięso wieprzowe i 150 g słoniny zemleć do uzyskania ze wszystkich składników gładkiej masy. Po zakończeniu mielenia dodać do masy przyprawę do kotletów oraz wszystkie jajka. Doprawić solą i pieprzem do smaku. 
- Trzeci etap  - Brytfannę albo podłużną formę do pieczenia ciast wyłożyć papierem do pieczenia lub pergaminem. Na spód położyć kilka plastrów pozostałej słoniny, a na nie wyłożyć masę mięsną. Rozłożyć ją równomiernie po całej powierzchni brytfanny. Na samym wierzchu również można położyć kilka plastrów słoniny.Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza i piec pasztet przez 60 minut. Po upieczeniu ostudzić, ponieważ najlepiej smakuje na zimno. Warto podawać go z chrzanem, z ćwikłą albo z sosem tatarskim, który można zakupić w sklepie. 

















