Advertising
Zakumaj.pl

Przepis na pyszny pasztet wielkanocny

Opiekun artykułu: szunia
Przepis na pyszny pasztet wielkanocny

Przepis na pyszny pasztet wielkanocny

Na wielkanocnym stole pojawiają się nie tylko baby i mazurki, ale również potrawy mięsne. Na czele wszystkich znajduje się pasztet. Można go zakupić w różnych odmianach w każdym sklepie mięsnym, lecz najlepiej smakuje, gdy jest wykonany samodzielnie. Oto przepis.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki

    Niezbędne składniki

    Żeby przygotować smaczny pasztet, potrzebne są odpowiednie składniki. Warto zadbać o nie wcześniej, aby w dniu gotowania nie było konieczne wychodzenie do sklepu po to, czego zabrakło. Wśród niezbędnych produktów powinno znaleźć się:
    * 500 g łopatki wieprzowej,
    * 300 g wątróbki drobiowej,
    * 300 g słoniny,
    * 100 g masła,
    * 3 cebule,
    * 3 jajka,
    * 1 opakowanie przyprawy do kotletów,
    * gałka muszkatołowa,
    * pieprz,
    * sól.
    Do wykonania pasztetu przyda się również brytfanna o wysokich brzegach, w której potrawa będzie wygodna do wykonania, a nawet przechowywania.

  • Pierwszy etap

    Wątróbkę drobiową należy pokroić w kostkę i pozostawić w osobnej misce. Cebulę obrać z łupinek i drobno pokroić, a następnie wrzucić na patelnię z roztopionym masłem. Zeszklić. Wrzucić do cebuli wątróbkę i przypiekać aż do momentu, gdy całość ładnie się zarumieni. Po osiągnięciu takiego efektu zdjąć z palnika i pozostawić do ostudzenia.

  • Drugi etap

    Drugi etap

    Przygotować maszynkę do mielenia. Wątróbkę, mięso wieprzowe i 150 g słoniny zemleć do uzyskania ze wszystkich składników gładkiej masy. Po zakończeniu mielenia dodać do masy przyprawę do kotletów oraz wszystkie jajka. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

  • Trzeci etap

    Trzeci etap

    Brytfannę albo podłużną formę do pieczenia ciast wyłożyć papierem do pieczenia lub pergaminem. Na spód położyć kilka plastrów pozostałej słoniny, a na nie wyłożyć masę mięsną. Rozłożyć ją równomiernie po całej powierzchni brytfanny. Na samym wierzchu również można położyć kilka plastrów słoniny.Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza i piec pasztet przez 60 minut. Po upieczeniu ostudzić, ponieważ najlepiej smakuje na zimno. Warto podawać go z chrzanem, z ćwikłą albo z sosem tatarskim, który można zakupić w sklepie.

Popularne tagi
  • dynia
  • żółtko
  • dodatek do warzyw
  • żółtka
  • masło orzechowe
  • przepis na rybki z jajek rzodkiewka
  • szparagi konserwowe
  • przystawka z fetą
  • chili mielone
  • popcorn z chili i karmelem
  • precle
  • pieprz
  • jarmuż
  • przepis na zielone pomidory w panierce
  • papryka marynowana
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising