Advertising
Zakumaj.pl

Przepis na smażoną brukselkę z czosnkiem

Opiekun artykułu: pipi
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 10 min.
Przepis na smażoną brukselkę z czosnkiem

Przepis na smażoną brukselkę z czosnkiem

Brukselka jest niczym innym, jak tylko odmianą kapusty. Te małe główki, które zjadamy najczęściej w zupie jarzynowej ugotowanej na bazie mrożonek, to główki liściowe kapusty. Brukselka ma zarówno swoich fanów, jak i zaciętych przeciwników smakowych, ale jedno jest pewne: powinniśmy ją jeść dla poprawy naszej kondycji zdrowotnej. Choć jest mało kaloryczna,  zawiera dużo błonnika, przyczynia się do obniżenia poziomu złego cholesterolu, zawiera sporo beta-karotenu, a dodatkowo, dzięki przeciwutleniaczom, pomaga nam dłużej cieszyć się młodym wyglądem. Poniżej znajdziesz przepis na pyszną brukselkę smażoną w towarzystwie czosnku. Będzie ona dobrym dodatkiem do obiadowych dań mięsnych, a fani tego warzywa mogą potraktować ją jako doskonałą przekąskę podczas oglądania filmów.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

1 kg brukselki

5 ząbków czosnku

4 łyżki masła

1 limonka

żółty ser

sól i pieprz

1 kg brukselki 5 ząbków czosnku 4 łyżki masła 1 limonka żółty ser sól i pieprz
  • Przygotowanie brukselki

    Przygotowanie brukselki

    Brukselki umyj oraz osusz. Jeśli zauważyć, że wierzchnie liście którejś z nich są brzydkie, pożółkłe, to wówczas zdejmij je. Następnie każde małe warzywo przekrój jeszcze na pół.

  • Smażenie brukselki

    Przyszykuj patelnię z pokrywką. Postaw ją na zapalonym palniku i połóż na jej powierzchnię cztery łyżki masła. Możesz użyć także oliwy z oliwek lub oleju roślinnego dobrej jakości, jednak masło nada brukselkom charakterystyczny posmak. Brukselkę na patelni przemieszaj, a następnie przykryj pokrywką. W ten sposób duś ją przez kilka minut (ale nie dodawaj wody), aż zrobi się miękka i nabierze z wierzchu żółtego koloru.

  • Przyprawianie

    Kiedy brukselka będzie już miękka, przeciśnij przez praskę ząbki czosnku i dodaj je do niej. Zamieszaj całość, a następnie już na małym ogniu dopraw warzywa solą, pieprzem, sokiem z limonki oraz skórką z limonki (przed otarciem skórki sparz ją we wrzątku).

  • Serwowanie

    Serwowanie

    Spróbuj warzywo przed podaniem. Jeśli trzeba, dopraw je jeszcze według twojego smaku. Brukselkę podawaj na ciepło. Posyp ją startym żółtym serem. Jeśli serwujesz ją w formie przystawki, wówczas możesz dołączyć do niej jogurtowo-majonezowy dip z czosnkiem. Smacznego!

Popularne tagi
  • kuchnia składniki spożywcze
  • cukier
  • przygotowanie sałatki z surimi
  • sałatka brokułowa z rodzynkami
  • ogórki kiszone
  • sałatka z kurczakiem i ananasem
  • syrop
  • przygotowanie sałatki ze szparagów
  • sałatka z makaronem i selerem
  • tuńczyk w zalewie
  • shake waniliowy
  • grzyby
  • zioła
  • przepis na krokodyla z ogórka
  • zioła prowansalskie
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising